Een opgeruimd huis zorgt voor rust. Een uitspraak waar opruimgoeroe Nele Colle helemaal achter staat. Goed nieuws: dat wil niet zeggen dat we meteen alle grote middelen moeten inzetten en heuse lenteschoonmaak moeten beginnen. “Start klein, elk stapje is al een overwinning.” Wij vroegen haar gouden tips.

“Ik werkte in het onderwijs toen op een dag het licht finaal uitging. Een burn-out was het verdict, ik voelde me opgebrand. Ik voelde de behoefte om mijn leven terug op de rails te krijgen, alleen wist ik niet hoe. Ik begon met opruimen, ik had zoveel spullen en had het gevoel dat ze op me afkwamen. Ik las een boek van Marie Kondo en ging aan de slag. Ik startte met heel kleine stapjes: een lade opruimen, een schap op een kast opruimen of broeken sorteren… Ik kampte nog steeds met die burn-out, maar op goede momenten hielp het opruimen mij echt vooruit, ik merkte hoe rustig ik me achteraf voelde. Bovendien leerde ik heel wat interessante mensen kennen door mijn spullen weg te schenken aan goede doelen. Ik praatte met vrijwilligers en soms zelfs met arme mensen, vluchtelingen… Dat is confrontererend, maar tegelijk ook heel ontwapenend. Ik leerde bij en had het gevoel dat ik iets goeds deed. Tegelijkertijd voelde ik dat het ontspullen mij hielp om rust te vinden. Bovendien was ik altijd goed geweest in structureren en organiseren. Toen vrienden me vroegen om te komen helpen met het indelen van kasten, deed ik dat met plezier. Ik merkte dat ik mensen kon helpen met het opruimen en toen ik las dat er in andere landen al opruimcoaches bestonden, besloot ik de stap te wagen. Nu ben ik opruimcoach en help ik mensen bij het herstructureren van hun huis. Ik vind het heerlijk als ik merk dat mensen diezelfde rust als ik ervaren, als alles een plekje heeft.”

Geen lenteschoonmaak

De lente is hét moment bij uitstek om aan de lenteschoonmaak te beginnen. Dus vragen we haar graag wat tips. Wie het niet ziet zitten om aan die grote taak te beginnen, kan alvast een gat in de lucht springen. Want volgens Nele is zo’n lenteschoonmaak niet het beste idee. “Eigenlijk is ieder moment een goed moment om te beginnen opruimen. Ik merk vaak aan mijn klanten dat het op een bepaald kantelmoment gebeurt: een nieuw huis, samenwonen, een echtscheiding… Vaak zijn dat goede tijdstippen om erin te vliegen. En ik kan het zeker aanraden, maar dat hoeft niet meteen een heuse lenteschoonmaak te zijn. Mijn eerste gouden tip is om net klein te beginnen. Start eens met een lade of een kleine kast en stel jezelf de vraag welke spullen je écht nog nodig hebt. Gebruik je het niet, verkoop het dan of geef het weg. Dat geeft een goed gevoel en is veel duurzamer dan alles zomaar weggooien. Je spullen krijgen vaak nog ergens een mooi tweede leven. Al kan ik er wel meteen eerlijk bij zeggen: eenvoudig is het niet. In het begin is het niet simpel om spullen weg te geven, maar een keer vertrokken, ervaar je de rust en geraak je op dreef. Ik raad het iedereen aan!”

De eerste stap gezet? Haar tips

  • Start klein: begin bijvoorbeeld met een lade of een stukje uit je kast.
  • Leg alles van een bepaald thema samen. Begin met iets gemakkelijks: kleren bijvoorbeeld. Als je alles samen ziet, merk je pas hoeveel je hebt. Daarna kun je aan de slag.
  • Begin te selecteren: dit is niet gemakkelijk en zeker in het begin even zoeken. Wat heb je nodig? Gebruik je het écht? Wat wil je graag weggeven? Wie kan je hier nog gelukkig mee maken? Houd de dingen bij die je gelukkig maken en waar je écht vrolijk van wordt.
  • Gooi spullen niet weg, maar geef ze weg: start ook hier weer heel klein. Neem een klein zakje met spullen die je niet meer nodig hebt en ga naar een vrijwilligerswerking. Je ontmoet fantastische mensen: van vrijwilligers tot kansarme mensen of vluchtelingen. Dat is enerzijds confronterend en vaak triestig, anderzijds krijg je er zoveel dankbaarheid voor en stap je met een voldaan gevoel terug in je auto.
  • Geef alles een vaste plek: op die manier kun je het later netjes houden. Ook hier weer geldt: start klein! Het is perfect normaal dat in het begin niet alles meteen zijn juiste plek heeft. Maar door verder op te ruimen en te zoeken, merk je al snel dat alles een vast plekje krijgt.
  • Zorg voor routine: opruimen is nooit volledig klaar. Leg alles terug op zijn vaste plek en zorg dat het netjes blijft.

Meer weten over opruimen en structureren? Kom dan zeker naarPascale & Guests van 14 t.e.m 16 juni. Pascale Naessens doet het geheim van haar gezonde levensstijl uit de doeken en tal val gastsprekers – waaronder  Nele Colle – vertellen alles wat je wilt weten over gezond leven. Bekijk hier het programma en bestel je tickets.

 

Meer tips voor meer rust in je leven: