Zo breng je wit in je woonst

Een lakje witte verf is dé manier om kamers op te lichten. Daarnaast is wit ook dé truc om kamers groter te doen ogen en meer rust in je huis te brengen. De voordelige effecten van een witte woonst zijn haast onvoorstelbaar. Maar let op: het ene wit is het andere niet. En dat verdient een woordje uitleg.

1. Vijftig tinten wit

wit interieur

Er passen zoveel kleurschakeringen onder de noemer 'wit' dat het soms moeilijk is er eentje te kiezen. Volgens Saskia Vanderhaeghe, product manager bij BOSS paints, is deze witte trend nog lang niet uitgedoofd. "Wit is een kleur die ons goed doet. Het is de kleur van de hoop, en dat kunnen we in de wereld van vandaag soms gebruiken. Een wit interieur verheldert, verfrist en brengt rust in huis. Gebruik je verschillende tinten wit, dan oogt je kamer groter en al helemaal als je speelt met een mat-glanzend contrast."

2. Waarom zoveel soorten wit?

wit interieur

In plaats van je muren volledig in hetzelfde wit te verven, kies je beter voor off-whites. Dit zijn witte kleurschakeringen met een subtiele kleurtoevoeging. Belangrijk is het verschil tussen "warme" off-whites en "koude" off-whites. Deze laatsten bevatten een tintje groen, blauw of paars, terwijl de warme off-whites een tint geel, rood of oranje vertonen. 

3. Wat je moet weten vóór gebruik

wit interieur

Volgens Saskia is het belangrijk eerst te kijken naar het type kamer dat je gaat verven. Gaat het over een functionele plek zoals het toilet, de keuken, de badkamer of de gang, dan gebruik je best koude off-whites. Voor gezelligere of intiemere plekjes, zijn warme nuances aangeraden.

Handig om te weten: matte verf absorbeert het licht en weerkaatst dit dus niet, hetgeen voor een cosy sfeer zorgt. Glanzende verf reflecteert het licht en zorgt er bijgevolg voor dat de ruimte groter lijkt. Tenslotte zijn koude tinten erg geschikt om te combineren met natuurlijke materialen zoals hout, linnen of juteweefsel.

4. Maar is dat wel praktisch, al dat wit?

"Ja, want wit is de kleur die het makkelijkst matcht is met eender welk meubel of accessoire." Zin om je decoratie te pimpen? Een wit interieur zal dat niet in de weg staan. Bovendien vraagt de verf van vandaag maar een simpel onderhoud. "Er zit zelfs een afwasbaar mat wit in ons gamma", aldus Saskia.

Meer interieurtips? Lees dan onze 7 interieurtips met natuurlijke materialen of de tips voor een pastelinterieur om van te smullen.
 

Lees ook:

4 groenideeën voor je interieur

8 x koperen accessoires voor je interieur

Partner Content

Gesponsorde content