Home Lifestyle Wonen Zo hou je de lenteschoonmaak in je kleerkast

Zo hou je de lenteschoonmaak in je kleerkast

Zo hou je de lenteschoonmaak in je kleerkast

Voel jij het ook al kriebelen? De lente is bijna daar. Groot tijd dus voor een lenteschoonmaak. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wij starten met onze kleerkast, en vonden tips in de Schoonmaakbijbel (uitgeverij Lannoo).

Tijd voor de lenteschoonmaak. Een nette kleerkast zorgt niet alleen voor minder stress ‘s morgens, het is ook noodzakelijk om je favoriete kledij fris te houden. Dankzij deze 10 stappen is je kleerkast helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.

1. Verdeel in stapels

Laad je kleerkast en schoenenkast helemaal uit. Maak 3 stapels: te houden, twijfelgevallen en dingen om weg te doen.

2. Check je kleren

Controleer elk kledingstuk op vlekken of beschadigingen. Onherstelbare kleding leg je onverbiddelijk op de stapel ‘weg te doen’. Kleren die je wilt herstellen leg je op een aparte stapel. Herstel ze zelf of breng ze naar een reparatieatelier. Zijn ze na een maand nog niet hersteld of binnengebracht? Weg ermee!

3. Heb je ze dit jaar niet gedragen?

Vraag je af waarom. Misschien passen ze niet goed of zitten ze onprettig. Of passen ze niet bij de rest van je garderobe of zijn ze gewoon ouderwets? Leg de kleren waarvan je zeker weet dat je ze niet meer zult dragen, ook op de stapel ‘dingen om weg te doen’.

4. Poets je kast

Nu komt het vervelende taakje. Voor je de kleren die je wilt houden terug in de kast hangt of legt stofzuig je alles en veeg je de planken en laden schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.

5.  Je kleerkast terug vullen

Hang en leg de kleren en schoenen die je dit seizoen nodig hebt, weer netjes weg. Jurken, rokken, hemden, blouses, cardigans, vesten en jasjes hang je op kapstokken. Zorg dat je degelijke kapstokken met afgeronde uiteinden gebruikt die je kleren niet beschadigen. T-shirts en truien kun je opvouwen. Zorg dat je ze allemaal even breed opvouwt zodat je mooie stapels krijgt. Wie heel veel kleren heeft, kan ze ook ordenen op kleur. Dat geeft rust en maakt het je gemakkelijk om kleren te combineren.

6. Alles zijn plekje

Ondergoed, lingerie en sokken stop je in aparte opbergdozen voor je ze weer in de kast zet. Voorzie ophangsystemen voor sjaals, riemen, kettingen en andere accessoires. Stop juwelen, zonnebrillen, haarspeldjes, haarlinten en andere kleine spullen in doosjes zodat ze niet rondslingeren

7. Berg je winterkleren op

De kleren en schoenen die je bijhoudt voor het volgende seizoen, berg je op in een andere kast of stop je in speciale zakken of dozen die eventueel onder het bed of in een andere kamer gezet worden.

8. De twijfelgevallen

Dan blijft de stapel met twijfelgevallen over. Een kledingstuk kan nog in perfecte staat zijn, maar toch nooit gedragen worden. Stop de twijfelkleding in een doos en bekijk ze over twee weken nog eens. Beslis op dat moment definitief wat je houdt en wat je weg doet. Goede kleding breng je naar een kringloop- of tweedehandswinkel of verkoop je op een tweedehandssite. Zo maak je er nog iemand blij mee en spaar je het milieu. Meer tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen vind je hier.

9. Tijd voor een feestje!

Heb je veel vriendinnen? Organiseer dan eens een klerenruilavondje! Vraag al je vriendinnen om minstens vijf stuks schoenen en/of kleren mee te brengen die ze niet meer dragen, maar nog wel mooi zijn. Maak er een echte ladies night van met een fles bubbels en wat lekkere hapjes. Zo krijgt die dure jurk die je helaas nooit droeg, toch nog een goede bestemming.

Goed gewerkt! Nu je kast terug leeg is, heb je ruimte om hem opnieuw te vullen. Ontdek hier 5 lentetrends, gespot bij bloggers. Hier vind je de 12 mooiste handtassen van het seizoen. Hier vind je de mooiste sneakers om je schoenenkast terug te vullen.

 

De grote schoonmaakbijbel Deze tips komen uit ‘De grote schoonmaakbijbel’ van uitgeverij Lannoo. In het boek vind je tips om het hele huis schoon te maken.

Meer tips voor in huis: