Hoofdredactrice An is dol op reizen, toch blijft ze dit jaar thuis. En dat heel veel meer voordelen dan je denkt.

 

Wie had ooit gedacht dat ik hier een pleidooi zou houden om niet op reis te gaan en thuis te blijven? Ik, geboren met een reismicrobe, die graag van decor verander en me gewillig laat onderdompelen in een andere cultuur. En hoewel ik in juli of augustus graag in mijn thuisstad blijf – het is er dan heerlijk zomers en rustig terwijl het elders te heet, te druk en te duur is -, is thuisblijven nu van ‘moeten’: een groot verschil! Toch weten we al langer dat het veel beter is om niet te focussen op wat we niet kunnen, maar op wat wél kan. Thuisblijven dus. En dat heeft oneindig veel voordelen, las ik in een artikel van journaliste Wilma de Rek dat onlangs verscheen in De Morgen Magazine. Ik vond het zo herkenbaar dat ik er graag wat van deel.

‘Als je wilt ontsnappen aan wat je bedrukt, moet je niet ergens anders zijn, maar iemand anders’ – seneca

Je hoeft niet in te pakken en je voortdurend zorgen te maken over wat je misschien vergeten bent, om dan alsnog bij je vertrek uit het hotel iets te vergeten. Op vakantie is het altijd heet en daar word je sloom van. Je krijgt gegarandeerd autopech en moet dan úren doorbrengen in een groezelige garage met niks dan slechte koffie in de automaat. In het normale leven breng je je tijd door in wisselende gezelschappen – collega’s, vrienden, medepassagiers; nu zit je de godganse dag op de lip van je kinderen/vrienden/geliefden. Leuk, maar 24 uur per dag? Na elke zomervakantie stijgt het aantal echtscheidingen en dat kost veel geld en verdriet. De gelukswetenschappers Ruut Veenhoven en Ad Vingerhoets deden onderzoek naar het geluksgevoel van (niet-)vakantiegangers. Daaruit bleek dat de vakantiegangers weliswaar een hogere voorpret kenden, maar van napret bleek nauwelijks sprake. Het post-holiday-syndroom – het mistroostige gevoel dat je bij je terugkeer kan overvallen – is overvloedig beschreven in de literatuur. De Romeinse filosoof Seneca had het al begrepen: ‘Wat zou het voor bepaalde mensen goed zijn als zij eerst eens konden loskomen van zichzelf en niet van hun plaats. Nu zijn ze zichzelf tot last. Als je wilt ontsnappen aan wat je bedrukt, moet je niet ergens anders zijn, maar iemand anders’. Wilma de Rek is resoluut in haar besluit: reizen is voor mensen die zich thuis vervelen. Ga niet!

Je thuis vervelen, dat krijgt geen schijn van kans met deze Feeling-staycationeditie! Ontdek er alles over in het juli-nummer van Feeling en in ons online staycation-dossier boordevol tips, en geniet volop van je onverwachte vakantie thuis en in eigen land.

staycation

 

Tips voor een geslaagde staycation: