Column: Els Keymeulen ruilde kortstondig haar titel van hoofdredacteur in voor die van ‘Birkenstock-expert’

Els Keymeulen

Hoofdredacteur Els Keymeulen schrijft elke maand in Feeling over haar avonturen in modeland. Onlangs maakte Els haar Journaal-debuut... als Birkenstock-expert... vanuit een aquarium in Dubai (of toch zo goed als).

Wie het schoentje past...

Mochten jullie al fronsen bij het concept van een Taylor Swift-expert (bestaat dus) en het bestaan van een reputatie-expert (hopelijk met kantoor in de Wetstraat), dan ga ik nu finaal het licht uitdoen. Tot u spreekt namelijk een Birkenstock-expert, en ik denk dat we daarmee de bodem der expertises wel hebben bereikt.

Het begon met een verzoek van Radio 1: ik werd er ­gevraagd om in het namiddagblok mijn licht te ­laten ­schijnen op de nakende beursgang van Duits schoenen­label Birkenstock. Ik hou van radio, want: nooit opdringerig en toch altijd daar. Beetje als een beste vriendin, maar dan beter op de hoogte. Ik was dus blij, want ik mag niet vaak op de radio en ik heb nochtans geoefend op mijn radiostem (iets lager, iets trager – feedback welkom).

Het begon met de vraag om mijn licht te laten schijnen op de ­Birckenstock-beursgang

Birkenstock, daar had ik een mening over, maar die beursgang, daar moest ik me een uurtje over inlezen. Ik googelde, noteerde, las wat interessante krantenartikels en maakte er iets van. Het gesprek ging goed, mijn radiostem liet me niet in de steek en ik had zelfs genoeg zelfvertrouwen voor een lach tussendoor – léúk!

Diezelfde week vertrok ik op perstrip naar Dubai: ik zou er de plaatselijke fashion week ontdekken, gastronomisch dineren en rondgeleid worden in de oude stad. Op dag drie werd ik verwacht onder water, in sterrenrestaurant Ossiano: je eet er in een soort oversized aquarium tussen een resem bijzondere vissen. De beleving wordt er hoogst serieus genomen: elke gang is een bladzijde in een boek en de borden, kommetjes, schalen en plateaus worden als een heus toneelstuk aan tafel geserveerd. Bovendien is het er plechtig stil: genieten tussen de koralen noopt blijkbaar tot fluisteren.

Ter hoogte van gang drie ging mijn telefoon: luid, dwingend, storend. Ik duwde af. Er kwam een bericht binnen: of ik die avond in het VRT NWS ­journaal laat wilde aantreden als Birkenstock-expert. Ik stuurde terug dat ik helaas in Dubai was, en dus niet naar het journaal kon komen. Bleek dat mijn aanwezigheid in de studio helemaal niet nodig was: ik kon gewoon inbellen, van onder water zeg maar, en dan zou mijn sprekende hoofd in een Birkenstock-infographic worden gemonteerd.

Ik had jullie graag verteld dat ik de eerste mens ter wereld ben die vanuit een aquarium, omringd door 65.000 vissen, verslag heeft uitgebracht over de beursgang van een orthopedische Duitse sleffer, maar dan zou ik liegen: ik mocht in het restaurant niet bellen. Uiteindelijk bevond ik me voor het interview met de verrukkelijke Xavier Taveirne boven water, in een piepklein hoekje van de personeelskantine, mijn telefoon geleund tegen een industrieel pepervat. Ik, de Birkenstock-expert uit Antwerpen, live vanuit Dubai. Voor kerst vraag ik een oortje.

Meer lezen

Partner Content

Gesponsorde content