Deze kledingtrend wordt dé hype van de toekomst

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Neutraal is het nieuwe hip. Niets zo inclusief en duurzaam als een modecollectie die zowel voor mannen als vrouwen kan. Want zou het niet leuk zijn als jij en je partner de kast – van die Manolo’s moet hij wel afblijven – kunnen delen? Dachten wij ook, en daarom schuimden we het internet af, op zoek naar de leukste genderneutrale collecties.

Terwijl we 20 jaar geleden nog niet in de verste verte aan gendermixing dachten en het al helemààl niet aanvaard was, zien we anno 2017 een giga-verandering. Laten we beginnen bij H&M.

H&M Denim United

Na Zara vorig jaar, lanceerde die andere keten der modeketens op 23 maart haar eerste uniseks collectie: Denim United. De lijn is modern-casual met oversized snits die zowel voor mannen als vrouwen mooi zijn. Marybeth Smith, woordvoerder bij H&M, vertelt hoe het idee is ontstaan: “Voor ons voelt het eigenlijk heel natuurlijk aan om een uniseks collectie te lanceren. Fashion is immers constant in evolutie en grenzen vervagen meer en meer. Mode zou altijd inclusief moeten zijn.”

Gardrobe Neutral

Ook deze is het vermelden waard. Eind vorig jaar lanceerde Gardrobe, het Belgisch-Nederlandse mode-offensief uit Eindhoven hun onlinewebshop. De multi-brand store verenigt bekende labels als Henrik Vibskov, Stutterheim, HOPE, Wood Wood, The last conspiracy en Won Hundred met internationale high-fashion labels als Black Crane, Priory en Universal Works, die niet of nauwelijks in Europa te vinden zijn. Ze kozen er als allereerste multibrand webshop voor ook een gendervrije categorie ‘Neutral’ toe te voegen, los van hokjes of tradities. Neutral biedt een ambigue selectie aan voor al wie zich wars van een geslacht wilt kleden, of voor wie eenvoudigweg houdt van een androgyne look met een stijlvolle, spontane uitstraling.

Diesel Black Gold SS18

Diesel Black Gold heeft zopas haar designerstuks voor de zomer van 2018 voorgesteld en hun artistieke directeur, Andreas Meblostad, bracht voor de eerste keer zowel de mannen- als de vrouwencollecties samen op de catwalk. Aangezien beide collecties sterk tegen elkaar aanleunen heeft het merk ervoor gekozen de volledige lijn op hetzelfde moment te presenteren. Het gaat bij Diesel Black Gold niet echt om een genderneutrale collectie maar er zitten heel wat stuks bij – zoals bomberjassen, leggings, lange geruite hemden en sandalen – die zowel door vrouwen als mannen kunnen gedragen worden.

Zo dragen de vrouwelijke modellen wijde broeken die mannelijk getint zijn, afgewerkt met ritsen voor een extra stoere look. Qua schoenen, wandelen de vrouwen op stoere zwartlederen boots waarvan de tenen open zijn, opnieuw een knipoog naar de stoere boots van mannen. Verder dragen de modellen geruite bloesjes (wat oorspronkelijk een mannelijk item is).

Bij de mannen zien we lange T-shirts en geruite hemden zoals een vrouwelijke tuniek. Daarnaast dragen de modellen wijde shorts – die er bijna uitzien als een rok – op een strakke legging. Ook de frisse turquoise, munt en lichtblauwe kleuren (die we zien bij de vrouwencollecties) komen terug in de mannelijke looks.

Ook chef-mode Els Keymeulen spotte onlangs de trend van het genderless shoppen. Hier ontdek je welke labels zij nog in het snuitje houdt.

De (vrouwelijke) zomertrends voor 2017

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content