De tijd dat mondmaskers voor fun’ waren, is officieel gepasseerd. Het is intussen dagelijkse koek, maar gelukkig kan je ook hier jezelf onderscheiden met een cool exemplaar. Twee linkse handen? Koop lokaal en bestel je mondmasker bij één van onze getalenteerde designers. Stay safe!

Van de catwalk naar jouw kleerkast

Op de catwalk doken ze al geregeld op; onder andere de Franse Marine Serre stuurde tijdens de modeweken in Parijs haar modellen al met een kapje op de loper. Nu verdiepen ook Belgische ontwerpers zich in hét (onverwachte) modeaccessoire van 2020.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Belgische modehuizen als Natan en lingeriefabrikant Van de Velde sprongen snel in de bres voor ziekenhuizen toen daar een mondmaskertekort dreigde. Ze doneerden een hele hoop maskers aan de medische zorgsector, als steun tijdens de piek van de crisis.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Koop je mondmasker online

En nu heb ook jij zo’n mondmasker nodig om de verspreiding van Covid-19 te beperken. Om naar de supermarkt te gaan, naar het werk of tijdens het shoppen. Omdat wegwerpmaskers vervuilend zijn, raden we ook iedereen aan een wasbaar, stoffen masker in huis te halen. Wie zélf aan de slag wil, kan dat volgens de richtlijnen met dit eenvoudige patroon. Wie twee linkse handen heeft: online zijn er heel wat mooie mondmaskers te shoppen, in België ontworpen én gemaakt.

Mondmaskers met humor

Kaart Blanche sloeg de handen in elkaar met de upcoming fashion designer Jordy Vaesen, ook wel: QueenLordJord. Resultaat? Zes unieke mondkapjes met een flinke dosis humor. Je steunt met je aankoop meteen ook het goede doel, want 10% van de opbrengst gaat naar het UZ Gent die strijdt tegen het coronavirus. De maskers bevatten een opening voor een extra filter (Kaart Blanche x QueenLordJord, € 15).

Mannen kunnen matchen!

Het Belgische McAlson staat bekend om z’n kleurrijke boxers en zwembroeken en verkoopt nu ook bijpassende mondmaskers. Mannen kunnen dus een kapje dragen in dezelfde print als hun onderbroek maar ook voor vrouwen zijn de prints super leuk, vinden wij (McAlson, € 12).

Gepersonaliseerde mondmaskers

JBC maakte uit de reststofjes van hun zomercollectie mondmaskers in verschillende prints en je kan – we hadden niets anders verwacht – ze ook laten personaliseren! Kies je kleur en vervang de ‘Why So Serious?’ tekst in een quote naar keuze (JBC, € 19,95 voor een set van 2).

Kies je stof!

Unica heeft een uniek, veilig een eenvoudig patroon ontwikkeld om zélf mondmaskers te stikken in hun Brusselse boetiekatelier. Kies je kleur en print (ze hebben een groot aanbod) en zij boksen een herbruikbaar masker voor je in elkaar. Alle opbrengsten gaan naar Sew for Life Empowerment, een non-profit organisatie die kwetsbare vrouwen een betekenisvolle skill aanleert (Unica Brussels, € 20).

Mondmaskers met kusje

Katoenen mondmasker met lipjes in verschillende kleuren. Je kan het hergebruiken door ‘m op 90 graden te wassen. Kies uit een roze mondmasker met rode, burgundy of roze lip OF een zwart, roest en taupe, kaki en off white mondmasker zonder lip. Opgelet: er zit géén extra filter in en je kan er ook geen toevoegen (The Mobile Make-up Bar, € 24).

Duurzame mondmaskers

Recto Verso gebruikt stoffen van het vorige seizoen om zo duurzame maskers te creëren. Eerst enkel bedoeld voor de medische sector maar nu kan je ze ook kopen in een family pack. Het masker bestaat uit drie lagen: een waterafstotende buitenlaag (Elastane x Nylon), een strakke double jersey middenlaag (Elastane x Nylon) en antibacteriële binnenlaag (Elastane x Cupron x Nylon). Je kan ‘m wassen op 60 graden (Recto Verso, € 79,50 voor 5 mondmaskers).

La vie est belge mondmasker

Dit mondmasker met ‘La vie est belge’ opschrift bestaat uit polyester en katoen, is herbruikbaar en je kan ‘m wassen op 65 graden (La vie est belge, € 10).

Gestreept mondmasker

De Brusselse Conni Kaminski maakt maskers die ze combineert met de designs uit haar lentecollectie. Deze met rode streepjesprint is onze favoriet (Conni Kaminski, € 35).

Mondmasker uit canvasstof

Miet Crabbé, een Belgische modedame, maakt handgemaakte mondmaskers. Deze werd geknipt uit Europees linnen en de open zijnaad laat toe er een extra filter in te stoppen. Je kan het mondmasker wassen op 90 graden (Miet Crabbé, € 20).

Couture mondmaskers

Wil je een mondmasker uit upcycled couture stof? Creative Lab heeft heel wat leuke ontwerpen, die je net als een juweel of haarband draagt. Let op: ze werden ontwikkeld als een ‘haute couture’ accessoire, niét als topbeschermer dus. De stoffen kunnen maar op 30 graden gewassen worden en zijn dus niet bedoeld voor een kookwas – wél als chique hebbeding (Creative Lab, € 30).

Metallic mondmasker

Buig de neusclip om je neus zodat er geen lucht doorkan. Hij komt in 3 laagjes en 3 maten én je kan ‘m ook in het goud bestellen (Barbara Degeyter, € 25).

Plastic mondmasker

Weimat, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in mechanica voor luchtvaart, vond zichzelf heruit tijdens de lockdown en kwam met het LeanMask op de proppen. Het masker is gemaakt uit een licht en flexibel plastic waardoor het je huid niet irriteert. Beschikbaar in verschillende kleurtjes, ook voor kids (tip: neem niét het roze als je er straks niet wil uitzien als een varkentje 🤭🐷) (LeanMask, € 19,90).

Zo zet je jouw mondmasker veilig op en af

Zet ‘m op

  1. Was je handen.
  2. Pak je mondmasker bij de uiteinden van de touwtjes of rekjes vast.
  3. Raak de binnenkant van het masker niét aan.
  4. Plaats het mondmasker over je neus en mond en raak énkel de buitenkant aan als je ‘m wil verplaatsen.

Zet ‘m af

  1. Was je handen.
  2. Maak het mondmasker achter je oren los met de touwtjes, maar raak daarbij zéker je gezicht niet aan.
  3. Gooi het mondmasker in de kookwas (minimum 60°, liefst 90°). Was het in een apart zakje zodat het niet door je machine slingert.
  4. Was opnieuw je handen.

Tip: het gebruik van een filter is aan te raden, zelfs koffie- of stofzuigfilters kunnen helpen.

PS Medische N95 of FFP2 maskers worden nog steeds bewaard voor zorgpersoneel.

Meer over mondmaskers

Openingsbeeld: IMaxTree