Getty Images

Tip: zo zie je of een designstuk vals of echt is

Kristin Stoffels

Designer-reseller Elke Vandormael kent de tweedehandsmarkt als haar broekzak. Ze is de eigenaar van Avalon Antwerp, een gloednieuw tweedehandsdesigneradresje. Zij en haar man hebben ook een zusterwinkel met vintagehorloges. Ze tipt hoe je designerstuks van replica’s onderscheidt.

1. Koop bij erkende dealers en marktplaatsen

“Dat is eigenlijk de beste manier om zeker te zijn dat je geen fake koopt. Op Vestiaire Collective kun je bijvoorbeeld voor 15 euro een stuk laten controleren op echtheid.”

2. Controleer het stuk met app Entrupy

“Er bestaan apps die de authenticiteit van een stuk controleren. Ik werk graag met Entrupy. Dat is een onlinenetwerk van specialisten die je kunnen helpen te verzekeren of een item echt is. Per artikel moet je een paar euro betalen, maar dan ben je wel zeker dat je geen kat in een zak koopt.”

3. Breng je item binnen bij een expertisecentrum

“Er bestaan spa’s voor handtassen waar je jouw tas kunt laten herstellen, vaak van het merk zelf. Als je duidelijke foto’s doorstuurt naar zo’n expertisecentrum, kunnen ook zij helpen bij de authenticatie.”

4. Let op de details

“Vaak kun je een fake tas meteen onderscheiden met het blote oog. Een te glimmend serienummer, een scheef gedrukt logo, een stiksel dat te afgelijnd is en bedenkelijke kwaliteit van het leer... Het wijst allemaal op namaak.”

5. Geef niet meer dan 500 euro uit op tweedehandsmarktplaatsen

“Vinted en Facebook Marktplaats gebruiken een algoritme om namaakgoederen te herkennen. Dat algoritme werkt soms iets te goed, want ik heb zelf al ondervonden dat er soms ook echte items uit gefilterd worden. Toch zou ik zelf niet zo gauw veel geld neertellen op dat soort platforms omdat je als koper niet beschermd bent als je item fake blijkt te zijn.”

6. Check de verkoper

“Overweeg je toch om een designerstuk op een marktplaats te kopen? Kijk dan naar de verkoper. Heeft hij volgers? Een profielfoto? Reviews? Als dat allemaal niet het geval is, dan kun je bijna zeker zijn dat het een verkoper is die je wilt oplichten.”

7. Pas op met Chanel, Hermès en Celine

“Het zijn bijzonder gegeerde merken en ze worden vandaag zeer goed nagemaakt.”

8. Laat het serienummer nakijken bij het modehuis zelf

“Maar staar je niet blind op serienummers. Echt oude stuks – Chanels van voor de jaren tachtig bijvoorbeeld – hebben geen serienummer omdat in die tijd fake tassen niet bestonden. Ook vintagetassen zonder serienummer kun je laten nakijken bij de modehuizen.”

Meer modetips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content