Advertorial

Ontdek twee zomerse recepten van Louise De Brabandere: “Groenten in het seizoen hebben zoveel meer smaak”

Kookboekenauteur Louise De Brabandere leerde koken door mee te gluren in de potten van haar moeder. Vandaag is Louise zelf mama en tovert ze met weinig ingrediënten een verrassende, lekkere maaltijd op tafel. Daarbij zweert ze bij verse en kwalitatieve producten die ze aankoopt via de boodschappen-app Crisp. Exclusief voor Crisp creëerde ze nu ook twee zomerse recepten met heerlijk verfrissende smaken. Wij stelden haar tien vragen.

1. Hoe doe jij je boodschappen?

“Omdat ik met weinig ingrediënten kook is het des te belangrijker dat ze kraakvers én van onberispelijke kwaliteit zijn. En dat vind ik heel goed terug in de app van Crisp. Niet enkel werken ze met betrouwbare en lokale telers, ze leveren alles dan ook nog eens supervers, recht van het veld. En ik bespaar lekker veel tijd omdat ik de deur niet uit hoef.”

2. Voor welk ingrediënt zou je net voor sluitingstijd nog holderdebolder naar de supermarkt rennen?

“Ik probeer in al m’n gerechten de ultieme balans te vinden tussen de vijf smaken: zout, zuur, bitter, zoet en … umami. Die laatste vergeten mensen vaak, maar een vleugje umami maakt elk gerecht beter. Ware umamibommetjes zoals soja- en vissaus kan ik niet missen. En dankzij Crisp kan ik ze nu gewoon ’s avonds in mijn winkelmandje slepen zonder dat ik hoef te rennen. (lacht)”

3. Je omschrijft jezelf als een voorraadkast-kok. Wat zou iedereen volgens jou altijd bij de hand moeten hebben?

“Met pasta, rijst, tomaat in blik, ansjovis en sardienen kom je al een heel eind. Ingeblikte visjes zijn makkelijk op een toastje als lunch of voeg nog een teentje knoflook, olijven en kappertje toe en in een mum van tijd zet je een pasta puttanesca op tafel. Eigenlijk floreer ik op mijn best wanneer ik weinig ingrediënten in huis heb. Dat daagt me uit om extra creatief te zijn.”

4. Toch ben je ook een fervente liefhebber van groenten. Koop je die dan ook liever voor de voorraadkast of diepvries of veeleer vers?

“(lacht) Er gaat niets boven verse groenten, maar ik wil mensen vooral motiveren om zo veel mogelijk zelf te koken, ook als ze denken dat ze niets in huis hebben. Die voorraadkast vul ik aan met verse groenten uit het seizoen en liefst van al van lokale telers. Intussen bereid ik nog maar twee keer per week vlees en probeer ik zo creatief mogelijk te zijn met groenten. Ik haal ze graag uit hun comfortzone. Waarom een bloemkool steevast met bechamelsaus serveren, wanneer je hem kunt roosteren, opleggen, blancheren of in een zoutkorst kunt wentelen? Elke techniek geeft telkens zo’n unieke smaak.”

5. Koken in het seizoen. Vind je dat vanzelfsprekend of net een uitdaging?

“Voor mij is het vanzelfsprekend omdat groenten nu eenmaal lekkerder zijn in het seizoen. Tomaten of aardbeien in de winter proeven dan gewoon niet op hun best. Mensen zijn het echter gewend om alles altijd te kunnen eten en weten amper nog wat wanneer in het seizoen is. Dat vind ik ook zo fijn aan Crisp. Ze maken je bewust van wat er in het seizoen is en zijn transparant over de herkomst. Weten dat je bij lokale telers koopt geeft me niet alleen een fijn gevoel, maar garandeert me ook kwaliteit. Tot slot bezorgt kopen in het seizoen je ook veel plezier. Want toegegeven, ook ik ben de pompoenen beu aan het einde van de winter, maar als dan het aspergeseizoen eindelijk aanbreekt, ben ik door het dolle heen.”

“Dat vind ik zo fijn aan Crisp. Ze tonen me wat er in het seizoen is en ze zijn transparant over de herkomst. Weten dat je bij lokale telers koopt geeft me niet alleen een fijn gevoel, maar garandeert me ook kwaliteit.”

6. Je zoontje is vier, niet meteen de makkelijkste leeftijd aan tafel. Hoe stimuleer je hem om groenten te eten.

“Ik prijs mezelf gelukkig dat Ezra een makkelijke eter is. Soms wordt hij op school wel beïnvloed door zijn klasgenootjes die bepaalde groenten vies vinden, maar ik heb hem al van kleins af aangeleerd dat net zoals koekjes ook groenten bij het leven horen. (lacht) Het grappige is dat hij verzot is op peulvruchten. Ik stop meestal potjes boterbonen of kikkererwten in mijn Crisp-mandje, die hij tijdens zijn dagelijks Netflix-halfuurtje in één keer oppeuzelt. Die bestel ik dus in grote aantallen. (knipoogt) Hoewel ik het begrijp als je een moeilijke eter hebt, verstop ik doorgaans geen groenten in puree of sauzen. Ik vind het belangrijk dat hij de groente zelf ook leert kennen.”

7. Wat zijn je favoriete producten bij Crisp?

“Voor de momenten dat ik echt geen tijd of zin heb om te koken heb ik graag iets lekkers in de diepvries zitten. De gevulde ravioli vind ik geweldig. Enkel nog een tomatensausje en wat geraspte Parmezaan erbij en klaar. Daarnaast ben ik ook enorme fan van de venkelworstjes van Brandt&Levie, die hebben zoveel smaak! Of, oh ja, de ‘nduja, een pittige smeerbare varkensworst, zo lekker!”

8. Vlaamse kost of internationale gerechten? 

“Mijn favoriete keukens zijn de Aziatische en de Italiaanse. Zeker Thaise en Vietnamese gerechten, omdat ze boordevol groenten zitten en licht verteerbaar zijn. Aan Italië verloor ik mijn hart toen ik kind was. Hun liefde voor eten is onlosmakelijk verbonden met hun cultuur en hun manier van koken sluit volledig aan bij de mijne: met weinig ingrediënten in even weinig tijd iets verrassends creëren.”

9. Waarom hou je van koken en eten?

“Eten zorgt voor verbinding. Ik heb nooit anders geweten dan dat ik eten deelde met anderen. Mama sloot elke middag anderhalf uur haar winkel zodat we als gezin samen konden eten. Het vormt een moment om bij te praten en dat begint al bij het koken. Het is een ideale manier om je dag af te sluiten en om voor jezelf en je geliefden te zorgen. Daarom kook ik ook eenvoudige recepten. Ik wil de drempel zo laag mogelijk houden voor iedereen.”

10. Wat is jouw ultieme tip om meer te koken?

“Gewoon doen! Durf te experimenteren. Vele mensen hebben faalangst, zijn bang dat er iets mislukt. So what? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat iets niet lekker is? Dan begin je toch gewoon opnieuw. Stap uit je comfortzone en maak eens iets dat je nooit eerdere bereid hebt. Wedden dat het je meer zelfvertrouwen geeft voor de volgende keer dat je gaat koken?”

Ga aan de slag met de recepten van Louise

Speciaal voor Crisp creëerde Louise twee zomerse smaakbommetjes:

Pad krapow met knapperig ei en mango

“Pad krapow of Kra Pao is een Thaise klassieker die je normaliter eet met varkensgehakt. Ik maakte er een vegetarische versie van met tofu. Tofu heeft doorgaans niet veel smaak, maar geef ik punch met vis- en sojasaus. Ook een zeer boeiend ingrediënt is Thaise basilicum, die proeft een beetje naar anijs en zorgt voor een mooie fraîcheur in een redelijk spicy gerecht. Fijn bij Crisp is dat de Thaise basilicum en de koriander afkomstig zijn van Vegobel uit Duffel: erg lokaal, biologisch en geleverd met de kluit er nog aan. Dan kun je er nog lang vers van genieten.”

Wraps met frisse watermeloensalsa en kip

“De idee voor de watermeloensalsa kreeg ik toen ik pico de gallo ontdekte, een Mexicaans tomatenslaatje. Weet je, ik probeer mijn gerechten altijd eenvoudig te houden maar mét een verrassende twist. Door tomaten te vervangen door watermeloen creëer ik zo iets nieuws en extra verfrissend in de zomer.”

Wie is Louise De Brabandere (37)?

  • Kookboekauteur, culinair journaliste en foodstylist
  • Geeft wekelijks in De Morgen Magazine een recept voor een toegankelijk gerecht met een twist
  • Auteur van kookboeken Thursday Dinners en Easy Dinners
  • Woont in Gent en mama van Ezra (4)

Download hier de app van Crisp, de online versmarkt voor elke dag. Voor je eerste bestelling hebben we €15 shoptegoed klaargezet bij een minimale bestelwaarde van €50.