10 tips die leiden naar geluk

Gelukkig zijn, voor een stuk kan je daar zelf toe bijdragen. In het boek '20 wegen naar geluk' geeft auteur Leo Bormans tips. Hij bedacht ze niet zelf, maar sprak hiervoor met 100 professoren uit 50 verschillende landen. Verder vind je in het boek tips en oefeningen om in 20 weken helemaal gelukkig te worden. Wij selecteerden tien van zijn tips. 

1. Maak goede keuzes

Nog voor de dag gestart is heb jij al een aantal keuzes gemaakt. Hoe laat sta ik op? Welke kleren draag ik vandaag? Wat eet ik als ontbijt? Daarnaast moet je ook belangrijkere keuzes maken. Welke job doe ik graag? Wil ik kinderen? Is mijn man de juiste voor mij? "Gelukkige mensen denken goed na. Ze leren uit hun fouten. Ze kiezen niet de gemakkelijkste of kortste weg. Ze denken aan de toekomst." 

2. Lach

Een glimlach kost niets. Bovendien word je er gelukkiger van. "We worden niet gelukkig van lachen met anderen. Maar glimlach. Vertel iets positiefs. Wees vrolijk zonder iemand pijn te doen."  Bekijk bijvoorbeeld een grappige film, vertel elkaar mopjes of denk terug aan dingen die je hard deden lachen

3. Stel jezelf open

Stel jezelf open voor nieuwe mensen, ideeën en leer bij. "Wie zich afsluit van andere mensen en nieuwe ideeën, wordt niet gelukkig. Durf nieuwe dingen doen, spreek met anderen, ook over je gevoelens. Volg een cursus of opleiding. Doe liever een deur open, dan een deur dicht."  Jezelf openstellen is niet altijd gemakkelijk. Heb jij last van bindingsangst? Lees dan hier de tips van Rika Ponnet

4. Maak vrienden

Vrienden maken ons gelukkig. We kunnen er leuke dingen mee doen, maar ook onze gevoelens mee delen. Maak dus vrienden en onderhoud je vriendschappen. "Sommige vrienden zie je niet zo vaak. Toch kunnen het goede vrienden zijn. Er zijn mensen die je alleen ziet als het goed met je gaat. Soms vergeten we zelf hoe belangrijk wij kunnen zijn voor andere mensen."  Koester je vriendschappen dus. Toch een ruzie? Hier leer je vergeven in zes stappen.  

5. Help anderen

Als je anderen helpt maak je niet alleen hen blij, je wordt er ook zelf gelukkiger van. "Geven maakt ons gelukkig. Je kan een geschenk geven. Maar ook tijd, aandacht of een schouderklopje. Zeg ook altijd danku voor de hulp die je krijgt."  Geven is niet moeilijk en hoeft dus helemaal geen geld te kosten. Geef eens vaker een compliment, gun je familie wat extra tijd of doe vrijwilligerswerk

6. Respecteer jezelf

Heb respect voor jezelf en houd van jezelf zoals je bent. "Gelukkige mensen voelen zich goed in hun vel. Ze zijn wie ze zijn. Ze hebben respect voor zichzelf. Ze gebruiken hun goede eigenschappen om vooruit te gaan." Heb jij weinig zelfvertrouwen? Dankzij deze tips krijg je het wel. 

7. Luister aandachtig

Een vraag als 'Hoe gaat het met u?', wordt meestal beantwoord met een korte 'goed, dankuwel'. Toch is het nuttig om tijd te nemen, om een luisterend oor te bieden, zonder te onderbreken. "Tijd nemen voor elkaar maakt ons gelukkig."

8. Wees enthousiast en bekijk de toekomst positief

Wat de toekomst brengt kunnen we nog niet voorspellen. Belangrijk is dat we het positief tegemoetkijken. "Hoopvolle mensen zijn gelukkiger. Bij elk probleem zoeken ze een oplossing. Ze genezen sneller, doen het beter op hun werk en leven langer."Blijf dus altijd enthousiast. "Echt enthousiasme komt uit jezelf. Het is een brandend vuur en geeft ons zin om te leven."

9. Geef de moed niet op

Tegenslagen horen bij het leven. Ziekte, een relatiebreuk of een verlies kunnen je erg verdrietig maken. "Wie de moed niet opgeeft, vindt altijd wel een oplossing. Moedige mensen zijn niet bang. Ze komen er wel, stap voor stap."

10. Vind je eigen weg

Iedereen is anders. Er is geen eenduidige definitie voor geluk en ook geen uitgestippelde weg. "Zoek en vind je eigen weg naar geluk." 

Alle tips kan je lezen in '20 wegen naar geluk'. Verder vind je er oefeningen om ze in de praktijk om te zetten. Lees hier meer over het boek.  

Lees ook: 

Help, ik heb bindingsangst. Wat nu?

Leren vergeven in zes stappen

15 tips voor meer zelfvertrouwen

Partner Content

Gesponsorde content