Home Psycho & Relatie Wat je in 2017 nog gelukkiger maakt dan opslag of een nieuwe...

Wat je in 2017 nog gelukkiger maakt dan opslag of een nieuwe handtas

Wat je in 2017 nog gelukkiger maakt dan opslag of een nieuwe handtas

Wat zijn jouw goede voornemens? Beslis jij ook om vanaf 2017 gelukkig in het leven te staan? Hoewel die handtas waar je nu écht al lang van droomt, of die loonopslag je een geluksboostje kunnen geven, is dat toch niet waar je écht happy van wordt. Dat blijkt uit onderzoek van De London School of Economics.

Waar we het meest gelukkig van worden? Een goede mentale gezondheid en een gelukkige relatie, zo blijkt uit de studie. Geld mag dan wel gelukkig maken, ja we kunnen nu eindelijk die ene droomreis maken, maar een loonopslag doet maar weinig met onze geluksfactor.

Liever een échte leuke job dan een gigantische loonbrief? Aan deze 9 signalen merk je of je je droomjob gevonden hebt. 

Depressie & angst

Voor de studie werden 200.000 mensen ondervraagd naar hun welzijn. De geluksfactor van verschillende dingen kreeg een score. Hoe gelukkig maakt het ons op een schaal van 0 tot 10? Een verdubbeling van iemands loon zorgt bijvoorbeeld voor een stijging van de geluksfactor met 0,2. Werkloosheid veroorzaakt dan weer een daling met 0,7. De mentale gezondheid is de grootste factor van ons geluk, depressies of angststoornissen doen onze geluksfactor dalen met 0,7. Gelukkig is er de liefde om ons gelukkig te maken, want verliefd worden doet onze geluksfactor stijgen met 0,6. “Mensen hebben behoefte om zich nodig te voelen, en om gezonde, betekenisvolle relaties te hebben”, zeggen de onderzoekers.

Lees ook: ‘Aan deze 7 signalen herken je een gezonde relatie’

Welzijn

“Geluk is voor een groot stuk afhankelijk van de maatschappij. Zo is de geluksfactor veel hoger op plaatsen waar mensen elkaar vertrouwen. Ook vrijheid is belangrijk voor ons geluk”, zegt Richard Layard, co-auteur van de studie. “Het bewijs is er: voor ons geluk zijn vooral sociale relaties en onze mentale en fysieke gezondheid het belangrijkst. De overheden moeten dus minder focussen op welvaart en net meer op welzijn. Armoede en werkloosheid bestrijden is uiteraard belangrijk. Maar even belangrijk zijn acties ondernemen tegen huiselijk geweld, alcoholverslavingen, depressies en angststoornissen“, aldus Layard. Dringend werk maken van die terugbetaling van bezoeken aan een psycholoog dus, Maggie. 😉

Hier ontdek je in welke landen mensen het gelukkigst zijn.

Meer over geluk & welzijn: