3 soorten orgasmes uitgelegd

Ann Cuyvers

Je hebt als vrouw heel wat te winnen bij een orgasme. De extase van een climax verhoogt de tevredenheid over je seksleven en is een feest op zich, maar klaarkomen heeft ook heel wat voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. In het boek 12 orgasmes om te ontdekken en te beleven neemt Ann Cuyvers je mee in de wondere wereld van orgasmes, en stelt ze de 12 verschillende soorten orgasmes aan je voor. Wij pikten er drie uit.

 

1. Het clitorale orgasme

Het clitorale orgasme is de bekendste, populairste en meest bereikbare manier voor vrouwen om tot een orgasme te komen. Dat veel vrouwen vinden dat het clitorale orgasme geweldig voelt, is eigenlijk heel logisch: de clitoris bevat maar liefst achtduizend zenuwuiteinden. Ter vergelijking: een penis heeft er gemiddeld vierduizend. Bovendien is de clitoris het enige orgaan dat enkel en alleen genot als functie heeft. Wanneer je opgewonden bent, stroomt er meer bloed naar de bloedvaten in de clitoris en gaat ze opzwellen. Daardoor wordt het uitwendige deel ervan groter en gevoeliger. Wanneer je dat stimuleert, zal dat een drukkende of kloppende sensatie teweegbrengen. Op dat moment stuurt je lichaam signalen naar je hersenen, die op hun beurt de bekkenbodemspieren ongecontroleerd laten samentrekken. Zo’n clitoraal orgasme duurt gemiddeld vijf tot dertig seconden. Na een clitoraal orgasme ben je enorm ontspannen, moe of zelfs een beetje slaperig. Tijdens dat moment van nagenieten, ook de herstelfase genoemd, vinden de meeste vrouwen het onprettig of zelfs pijnlijk als de glans van hun clitoris nog langer wordt aangeraakt. Die kan na een clitoraal orgasme overgevoelig zijn en een momentje van rust nodig hebben.

2. Het g-spot-orgasme

Over het al dan niet bestaan van de g-spot is al veel inkt gevloeid. Op de vraag of ze bestaat, kunnen we geen sluitend antwoord geven, maar het loont absoluut de moeite om ernaar op zoek te gaan. Het zou een zacht, ribbelig en sponsachtig stuk zwelweefsel zijn dat ongeveer even groot is als het bovenste kootje van je duim. De g-plek ligt zo’n drie tot zes centimeter diep in je vagina, aan de voorste vaginawand.
De g-plek is een kluwen van zenuwuiteinden en zenuwbanen. Stimulatie ervan prikkelt daarom je hersenen en je erotische verbeelding. Naarmate je meer opgewonden raakt, vult de g-plek zich met vocht en zwelt ze op. Blijvende stimulatie zorgt dan voor de ritmische, ongecontroleerde samentrekkingen van je bekkenbodemspieren.

3. Het tepelorgasme

Je hebt niet per se je vagina nodig om een orgasme te bereiken. Sommige vrouwen slagen erin om hun hoofd zo op hol te brengen dat ze ook door het stimuleren van hun borsten en hun tepels een orgasme krijgen. Net zoals je vagina zwellen ook je borsten op wanneer je opgewonden raakt. Daardoor worden de achthonderd zenuwuiteinden in je boezem gevoeliger voor stimulatie. Door je tepels te stimuleren, activeer je ook je hersenen en je clitoris. Bovendien komt er dan ook oxytocine vrij, een hormoon dat opwinding opwekt en je helpt om klaar te komen. Een orgasme dat je ervaart door je borsten en tepels te stimuleren kan voor iedere vrouw anders aanvoelen. Sommige vrouwen ervaren het als een orgasme dat niet piekt, maar in vlagen of golven over je heen komt. Anderen vergelijken het met een clitoraal orgasme: explosief en krachtig. In ieder geval creëert dit soort climax een tintelende sensatie die je tot in je vagina voelt.

Meer lezen? 12 orgasmes om te ontdekken en te beleven van Ann Cuyvers is nu overal te koop.

Meer over seks & relaties:

Partner Content

Gesponsorde content