Je hebt als vrouw heel wat te winnen bij een orgasme. De extase van een climax verhoogt de tevredenheid over je seksleven en is een feest op zich, maar klaarkomen heeft ook heel wat voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. In het boek 12 orgasmes om te ontdekken en te beleven verklapt Ann Cuyvers welke 12 orgasmes er bestaan en hoe je ze bereikt. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang tips. Vandaag vertelt ze ons waarom een orgasme zo goed voor je is.

1. Een orgasme kan je vruchtbaarheid verhogen

Als jij en je partner aan kinderen denken, kan dat een goede reden zijn om jouw orgasme op de eerste plaats te zetten. De hormonale en fysieke effecten van een vrouwelijk orgasme zouden de kans op een bevruchting namelijk verhogen. Wanneer je als vrouw klaarkomt, trekken de spieren in je vagina samen. Die samentrekkingen tijdens en na je orgasme stuwen het sperma dieper in de baarmoederhals, en zo komen de zaadcellen makkelijker op de juiste plaats terecht. Regelmatig klaarkomen kan bovendien een stabiliserende invloed hebben op je menstruatiecyclus. Je cyclus wordt regelmatiger en zo kun je op termijn beter uitrekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn aangebroken en je dus meer kans maakt om zwanger te raken.

2. Een orgasme maakt je gelukkiger en relaxter

Regelmatig klaarkomen is een prima alternatief om op magische wijze gelukkiger en meer ontspannen te worden. Wanneer een vrouw een climax bereikt, komt het hormoon oxytocine via de zenuwcellen van de hypothalamusklier vrij in de bloedsomloop. Dat hormoon krijgt weleens de toepasselijke bijnaam ‘gelukshormoon’. Het happy-hormoon wekt een warm en ontspannen gevoel op en neemt stress en depressieve gevoelens weg, waardoor de spanning in je lichaam vermindert.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer over seks & relaties: