4 redenen waarom een orgasme goed voor je is

Ann Cuyvers

Je hebt als vrouw heel wat te winnen bij een orgasme. De extase van een climax verhoogt de tevredenheid over je seksleven en is een feest op zich, maar klaarkomen heeft ook heel wat voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. In het boek 12 orgasmes om te ontdekken en te beleven verklapt Ann Cuyvers welke 12 orgasmes er bestaan en hoe je ze bereikt. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang tips. Vandaag vertelt ze ons waarom een orgasme zo goed voor je is.

1. Een orgasme kan je vruchtbaarheid verhogen

Als jij en je partner aan kinderen denken, kan dat een goede reden zijn om jouw orgasme op de eerste plaats te zetten. De hormonale en fysieke effecten van een vrouwelijk orgasme zouden de kans op een bevruchting namelijk verhogen. Wanneer je als vrouw klaarkomt, trekken de spieren in je vagina samen. Die samentrekkingen tijdens en na je orgasme stuwen het sperma dieper in de baarmoederhals, en zo komen de zaadcellen makkelijker op de juiste plaats terecht. Regelmatig klaarkomen kan bovendien een stabiliserende invloed hebben op je menstruatiecyclus. Je cyclus wordt regelmatiger en zo kun je op termijn beter uitrekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn aangebroken en je dus meer kans maakt om zwanger te raken.

2. Een orgasme maakt je gelukkiger en relaxter

Regelmatig klaarkomen is een prima alternatief om op magische wijze gelukkiger en meer ontspannen te worden. Wanneer een vrouw een climax bereikt, komt het hormoon oxytocine via de zenuwcellen van de hypothalamusklier vrij in de bloedsomloop. Dat hormoon krijgt weleens de toepasselijke bijnaam ‘gelukshormoon’. Het happy-hormoon wekt een warm en ontspannen gevoel op en neemt stress en depressieve gevoelens weg, waardoor de spanning in je lichaam vermindert.

3. Orgasmes maken je jonger, gezonder en fitter

Vaak klaarkomen maakt de droom van menig vrouw waar: op een prettige manier jonger, gezonder en fitter worden. Tijdens je orgasme komt niet alleen het hormoon oxytocine, maar ook fenylethylamine of kortweg PEA vrij. Die stof stimuleert de vetverbranding en onderdrukt je eetlust. Ook dehydroepiandrosterone of afgekort DHEA is een belangrijke stof die gelinkt wordt aan genot. DHEA is een natuurlijke steroïde die door dezelfde klier wordt aangemaakt als cortisol. Het hormoon stimuleert de groei van gezonde huidcellen. Je huid ziet er dus echt gezonder, jonger en stralender uit wanneer je vaker klaarkomt. Ook vrouwen in de menopauze ervaren de voordelen van seks en orgasmes, klaarkomen gaat immers opvliegers tegen.

4. Orgasmes verbeteren je geheugen

Als je kunt kiezen tussen een spelletje sudoku en een adembenemend orgasme, zul je vast niet lang twijfelen. Beide hebben een positief effect op je geheugen, maar een orgasme scoort net iets hoger op de genotsschaal. Wanneer je een hoogtepunt bereikt, stroomt er meer bloed naar je hersenen. Dat verbetert je geheugen, concentratievermogen en verbeelding. Bovendien herstelt je geest net zo goed als tijdens een dutje.

Meer lezen? 12 orgasmes om te ontdekken en te beleven van Ann Cuyvers is nu overal te koop.

Meer over seks & relaties:

Partner Content

Gesponsorde content