5 gewoontes die je huwelijk langzaam maar zeker doden

De wittebroodsweken zijn romantisch en passioneel. Maar kleine ergernissen of problemen kunnen langzaam maar zeker je huwelijk of lange relatie schaden. Je let maar beter op met deze 5 valkuilen, zeggen experten.

 

Huffington Post vroeg aan relatie- en huwelijksexperten wat de geheimen zijn van een gezond huwelijk, én wat je maar beter niet kunt doen als je niet wilt eindigen met een echtscheiding. Deze 5 dingen kunnen langzaam maar zeker je goede relatie doden.

1. Je laat vriendschappen los

Jullie genieten van elkaar, koken gezellig samen en kruipen graag tegen elkaar aan in de zetel. Weinig tijd nog voor etentjes met de vriendinnen dus. Toch is het écht noodzakelijk om de banden met je vrienden – buiten je huwelijk – te behouden. “Het is onrealistisch om te rekenen op je partner om al je sociale noden te vervullen”, zegt Ryan Howes, psycholoog uit California. “Het is voor beiden belangrijk goede vriendschappen te behouden. Je krijgt er andere ervaringen, perspectieven en steun door. Die kunnen bijdragen aan jouw gezonde relatie.” Nodig je vriendinnen uit voor een gezellig avondje op café. Extra motivatie nodig: dit onderzoek bewijst dat samen drinken goed is voor je vriendschappen.

2. Je helpt niet in het huishouden

Toegegeven, (bijna) niemand houdt van strijken, het vuilnis buitenzetten of het stof afnemen. Is je partner verantwoordelijk voor het huishouden, dan zou dat wel eens ergernissen kunnen opwekken. Een studie van 2015 onthulde dat koppels die huishoudelijke taken niet verdelen, minder gelukkig zijn binnen hun relatie. In het begin is het misschien geen ramp, maar na een tijdje kunnen de frustraties groeien. “Het maakt niet uit als je niet goed bent in poetsen of eerder rommelig bent, maar wel dat je af en toe helpt opruimen en dankbaar bent voor al het werk. Belangrijk is dat je praat over hoe je de taken verdeelt en hoe belangrijk een opgeruimd huis voor je is.” Vindt jouw man de was een vrouwentaak? Laat hem dan deze video zien. 😉

Lees ook: 7 gewoontes waar je relatie beter van wordt

3. Je vrienden hebben een slechte invloed

In punt 1 las je al dat je vriendschappen behouden noodzakelijk is voor een goede relatie. Maar gemeenschappelijke vrienden met een slechte invloed kunnen dan weer een domper zetten op de pret. “Wat je vrienden doen, heeft een invloed op jullie relatie. Klagen over frustraties, flirten of bedriegen... Toxische vriendschappen kunnen je eigen gewoontes veranderen”, zegt Laura Heck, een huwelijks- en familietherapeut. “Omgekeerd kunnen vrienden met goede relaties en juiste grenzen, zorgen voor goede gewoontes.” Lees hier welke slaapkamergewoontes dodelijk zijn voor jullie huwelijk.

4. Je onderschat de nood aan affectie

Als je elkaar nog weinig aanraakt of slechts af en toe seks hebt, dan loop je het risico op een seks- en passieloos huwelijk. En dat wil je natuurlijk echt niet. “Iedere dag seks is niet noodzakelijk, maar er moet een sensuele sfeer hangen”, zegt Debra Campbell, psycholoog in Australië. “Het hoeft dan niet om seks te draaien, maar kleine aanrakingen en tekens van affectie zijn belangrijk.” Een laag libido? Lees dan deze tips om het samen te boosten. Dat je niet iedere dag stomende seks hebt, is écht niet vreemd. Lees hier nog 7 problemen waar alle koppels mee te maken krijgen. 

Lees ook: de 7 meest genegeerde relatieproblemen volgens therapeuten

5. Je stopt met praten

Praten is belangrijk. En dan niet alleen conversaties over hoe jullie dag was en wat jullie plannen zijn voor het weekend. Maar écht praten over jullie relatie. “Stel elkaar diepe en open vragen. Voorbeelden zijn: ‘wat deden we goed als koppel vandaag?’, ‘wat heb ik gedaan dat bijdraagt aan onze relatie?’, ‘wat zou ik voor jou kunnen doen?’, ‘op welk moment voelde je je het meest geliefd bij mij?'” Het lijkt misschien een beetje vreemd om het hier over te hebben, maar volgens Liz Higgins, een relatietherapeut, is het belangrijk om serieuze conversaties te voeren met elkaar. “Ik moedig koppels aan om minstens een keer per week tijd te nemen om te praten over elkaars relatie. Eens begonnen zul je merken dat het je nood om defensief, boos of droevig te worden vermindert. Bovendien zorgt het voor een sterke connectie tussen jullie.” Nood aan meer tips voor een goed huwelijk? Hier vind je 5 wetenschappelijk bewezen geheimen voor een eeuwigdurend sprookje.

Meer over liefde & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content