Home Psycho & Relatie 5 moderne mythes over het huwelijk

5 moderne mythes over het huwelijk

5 moderne mythes over het huwelijk

Het huwelijk: jullie romantische sprookje dat duurt tot de dood jullie scheidt. Toch zijn er ook in 2016 weer heel wat koppels gescheiden. Een van de oorzaken: onrealistische verwachtingen. En deze mythes over het moderne huwelijk hebben er misschien wel iets mee te maken.

Je wordt verliefd en denkt: dit zou wel eens de man van mijn dromen kunnen zijn. De eerste jaren loopt alles prima en je wordt ten huwelijk gevraagd. Zo romantisch. Uiteraard worden jullie het koppel dat nooit zal scheiden. Toch werden er ook in 2016 heel wat scheidingen aangevraagd. Een van de oorzaken: verwachtingen die niet ingelost geraken. Er bestaan heel wat hardnekkige mythes over het huwelijk. Wij zetten enkele van de belangrijkste op een rijtje.

Lees ook: Psycholoog verklapt: dit is dé doodsteek voor jullie relatie

1. “Als je trouwt met de ware zul je altijd verliefd blijven”

We willen allemaal onze soulmate vinden. Diegene die voorbestemd is om met ons het leven te delen. Onze passie voor elkaar zal nooit wegebben, onze meningsverschillen zijn eerder uitzonderlijk en onmiddellijk opgelost, we hebben altijd veel en goede seks én ons huwelijk is één groot sprookje. Het spijt ons deze bubbel te moeten doorprikken, maar zo werkt het helaas niet. Het gevaar is dat je ‘s morgens wakker wordt, moe bent en eigenlijk geen zin hebt om te vrijen (terwijl het al 6 dagen geleden is), in een discussie belandt en je dan afvraagt: ben ik wel met de ware getrouwd? De waarheid is dat sterke huwelijken zijn gebouwd op een sterke verbintenis met elkaar en respect voor elkaar. Er zullen altijd strubbelingen, discussies en moeilijkere periodes zijn. Maar je ziet elkaar graag, en zolang je bereid bent er voor te vechten, komt alles wel weer goed. Tip: blijf communiceren met elkaar.

Lees ook welke dingen je zeker niet mag doen tijdens een ruzie met je partner

2. “Mijn vrienden kennen me het best, als ik huwelijksadvies nodig heb, zijn zij de beste raadgevers”

Iedereen houdt van tijd tot tijd van advies. En zowat iedereen in je leven zal ook meningen en advies delen met jou. We vertrouwen onze vrienden voor de volle 100% en het is heerlijk als we ons hart bij hen kunnen luchten. We geloven dan ook dat het huwelijksadvies dat ze geven voor 100% betrouwbaar is. Hoewel ze het waarschijnlijk goed bedoelen is het toch beter advies in te winnen bij iemand buiten je vriendengroep. Je vrienden maken dezelfde dingen mee en zien van dichtbij wat je doet. Tip: vraag raad aan iemand anders. Bijvoorbeeld iemand ouder die al 20 jaar getrouwd is en hetzelfde type huwelijk heeft al jij. Denk aan een ouder, een tante of een vriend van de familie. Wil je professioneel advies? Ga dan eens naar een psycholoog of relatietherapeut.

Ontdek hier ook welke huwelijksproblemen volgens relatietherapeuten het meest genegeerd worden.

3. “Als mijn partner écht van me houdt, zal hij/zij wel willen veranderen”

Het zijn misschien wel de meest gefrustreerde mensen die op aarde rondlopen, diegenen die hun partner graag willen veranderen. Ook omgekeerd – je partner die hoopt dat je verandert – bezorgt je een hoop frustraties. Het is vermoeiend en vooral onnatuurlijk. Je partner is ongetwijfeld niet perfect – net zoals jij en iedereen. Uiteraard doe je met plezier kleine aanpassingen voor je partner, maar nooit veranderingen waardoor je identiteit (lichtjes) verandert. Echte liefde maakt ons dan misschien wel de beste versie van onszelf, maar het verandert niet wie we zijn. Tip: Het is NOOIT je taak om je partner te veranderen, wel om van hem te houden zoals hij is.

Nood aan een babbel? Ga eens gezellig samen wandelen, hier lees je waarom het zo goed is voor jullie relatie. 

4. “Ik zou niet moeten vertellen wat er mis met me is, als mijn partner me écht kent, zal hij het zelf wel merken”

Dit is waarschijnlijk een van de grootste communicatievalkuilen in een huwelijk. Onuitgesproken veronderstellingen. We verwachten vaak dat onze non-verbale hints (armen kruisen en een half uur niets meer zeggen bijvoorbeeld) zo duidelijk zijn dat we niet hoeven te zeggen wat er op onze lever ligt. Maar dit klopt niet, door te zwijgen en niet te zeggen wat er scheelt blijft één partner onwetend achter en is de andere compleet gefrustreerd. Tip: veronderstel niet, maar praat met elkaar. En doe dat op een consistente, heldere en eerlijke manier.

Slaat de koude op je humeur? Een winters relatiedipje is in no time opgelost dankzij deze tips.

5. “Niet alles werkt in mijn huwelijk, ik zou beter passen bij een ander persoon”

Hebben jullie een moeilijke periode? Helemaal niet zo vreemd. Maar fantaseer niet over een leven met een andere persoon en verwacht nooit dat het gras groener is aan de overkant. Neem uitdagingen samen aan en je komt er sterker uit! Tip: onthoud dat een perfect huwelijk eigenlijk gewoon hetzelfde is als twee niet-perfecte mensen die elkaar graag zien en elkaar nooit zouden willen opgeven.

Meer over relaties, huwelijken & seks:

SOURCE: TIME Magazine