5 tips om voor eens en voor altijd te stoppen met piekeren

Zowat iedere vrouw doet het wel eens, piekeren. Waarom piekeren we eigenlijk, en wat werkt écht tegen piekeren? Therapeute Suzanne Kempeneers weet raad.

‘Vindt die ene collega me wel leuk, zit mijn relatie écht nog goed of zullen mijn kinderen gelukkig worden?’ Voor de meesten van ons is piekeren heel erg herkenbaar. Maar waarom doen we dat, wat gebeurt er als we piekeren en hoe stoppen we écht met piekeren? Wij vroegen het aan therapeute Suzanne Kempeneers.

Piekeren

“Vooral heel wat vrouwen piekeren wel eens. Als we piekeren bedenken we scenario’s in ons hoofd over wat er zou kunnen mislopen. We maken ons dus eigenlijk zorgen over iets dat nog niet gebeurd is. Op dat moment schiet ons stresssysteem in actie. Je kunt het vergelijken met wanneer je denkt iets voor je auto te zien springen, je verschiet en schiet in stressmodus, ook al bleek het bijvoorbeeld maar om een blaadje te gaan”, legt Suzanne uit.

En dat kan vervelende gevolgen hebben. “Je krijgt stress, dat is natuurlijk al niet leuk. Maar wanneer je te veel gaat piekeren, vreet het écht energie en je kunt er zelfs ongelukkig van worden of het kan een rem op je leven zetten. Denk maar bijvoorbeeld aan iemand die piekert over potentiële inbrekers tijdens een reis, zo’n persoon kan er voor kiezen om niet meer op vakantie te gaan. En dat is zonde.” Bovendien is piekeren écht niet nuttig. “Als je piekert, gaat het over dingen die potentieel kunnen mislopen. Onderzoek wees uit dat maar 3% van ons piekergedrag terecht is, heel weinig dus. Bovendien is het slimmer om pas naar een oplossing te zoeken wanneer het probleem zich voordoet”, aldus Suzanne. Twijfel je of je last hebt van stress? Hier lees je 6 signalen die wijzen op stress.

“PIekeren vreet energie, kan je ongelukkig maken, en te veel piekeren kan zelfs een rem op je leven zetten

Stoppen met piekeren

Gelukkig zijn er enkele hulpmiddeltjes die helpen om te stoppen met piekeren.

1. Wees bewust van je piekergedrag

“De eerste stap om minder te piekeren, is het bewustzijn. Wees je bewust dat je aan het tobben bent over iets dat nog niet gebeurd is. Denk je bijvoorbeeld: ‘oh nee, vindt die ene collega me wel tof?’ Besef dan dat je dit niet kunt weten. De kans dat ze je tof vindt is trouwens even groot als de kans dat ze je niet zo leuk vindt. Besef dus op dat moment dat je allusies maakt die weinig nut hebben. Pas op het moment dat je zelf doorhebt dat je piekert, kun je aan de slag. Belangrijk om weten: je kunt altijd stoppen met piekeren, het is een keuze die je maakt.”

2. Heeft het nut?

“Stel jezelf de vraag of het wel nut heeft om te piekeren. Het kost veel energie en vaak is je goed humeur als sneeuw voor de zon verdwenen. En dat voor iets dat misschien nooit zal gebeuren.”

3. Andere scenario’s bedenken

“Betrap je jezelf op een negatieve gedachte, bedenk dan voor jezelf twee positieve opties. Een voorbeeld: je man is te laat thuis van het werk en heeft geen sms’je gestuurd. Pieker je over het feit of hij eventueel een verkeersongeval had, bedenk dan twee neutrale of positieve scenario’s. Misschien hij wel opnieuw zijn gsm-oplader vergeten of is hij nog even gestopt in de winkel en kwam hij een goede vriend tegen waarmee hij een babbeltje slaat. Door twee positieve scenario’s tegenover 1 doemscenario te zetten, kun je jezelf al wat kalmeren.”

4. Roep jezelf een halt toe

“Merk je dat je piekert, klap dan in je handen. Het werkt zelfs nog beter als je er ‘STOP’ bij roept. Door een motorische actie te doen die geluid maakt, is het effect heel goed. Vervolgens kun je best even iets anders gaan doen, je handen gaan wassen, een wandelingetje maken of iets drinken. Betrap je jezelf opnieuw, doe dan gewoon dezelfde oefening opnieuw. Je kunt jezelf hierin trainen.”

5. Schrijf het van je af

“Ook schrijven kan helpen. Door piekergedachten te noteren, staan ze op papier en zitten ze niet meer in je hoofd. Maar je kunt ook het omgekeerde doen, even de tijd nemen om positieve dingen op te schrijven. Zit je te piekeren, lees je even de positieve dingen in je schriftje. Zo zie je de goede dingen weer.”

Daarom piekeren we

Piekeren deden we vroeger ook al, zij het over andere dingen. Terwijl we vroeger piekerden of er wel voldoende eten op tafel was, zijn het nu andere onderwerpen. Maar eigenlijk komt het telkens op hetzelfde neer. Het is een soort van overlevingsdrang. Zijn we goed genoeg? Worden we graag gezien? Zijn we gelukkig? En de mensen rondom ons? Onbewust willen we onze bestaanszekerheid (binnen een groep) garanderen.”

Zorgt piekergedrag dat je je ongelukkig voelt, hier lees je 10 tips die écht leiden naar geluk. Pieker je vaak over je relatie? Ook dat is geen goed idee, hier vind je 5 doemgedachten die je relatie kunnen doden.

Meer lezen over psychologie & welzijn:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content