5 tips om mindfulness in je dagdagelijks leven toe te passen

Leen Steyvaert

Veel hedendaagse vrouwen leveren elke dag een strijd om overeind te blijven en hebben constant het gevoel dat ze het gevecht tegen de klok verliezen. Werk en privé combineren, continue multitasken, hang naar perfectionisme en controle, faalangst of presetatiedwang: al deze zaken eisen uiteindelijk hun tol. Nooit voordien sukkelden zo veel vrouwen met vage kwaaltjes en klachten die het gevolg zijn van een grondige verstoring van de werking van hun hormonen. Herkenbaar? Niet zo vreemd. Auteur Leen Steyvaert schreef ‘Stop de Rush‘ een boek om dromen te verwezenlijken, maar tegelijkertijd je hormonen en zenuwstelsel op een natuurlijke manier in balans te brengen. Deze week deelt ze hier op feeling.be, drie dagen lang haar beste tips.

Hoe je in het leven staat, bepaalt hoe je met stress omgaat. Dit heeft een grote invloed op hoe je je voelt en hoe je eruitziet. Hoe meer je toegeeft aan gejaagdheid, hoe sneller je zult verouderen, zowel innerlijk (je organen) als uiterlijk (je huid). Hieronder volgt wat inspiratie om op een andere manier naar het leven te kijken en meer rust en voldoening in je leven te brengen.

1. Sta ‘mindful’ in het leven

Door steeds te piekeren over wat er is gebeurd en plannen te maken voor wat er nog moet komen, besteed je een hoop onnodige energie aan het verleden en de toekomst. Genieten en ontspannen wordt dan bijna onmogelijk. Mindfulness heeft alles te maken met aandacht voor het hier en nu. Het is een vorm van meditatie die je in je dagelijkse leven kunt integreren! Het laat je inzien dat gedachten niet meer zijn dan enkel gedachten.

Sta je ’s ochtends al te stressen onder de douche over je werk? Daardoor kom je alleen maar gespannen uit de douche. Probeer een keer extra aandacht te besteden aan de geur van je douchegel of het gevoel van het water op je hoofd. Op die manier zul je meer genieten van je douche!

2. Focus je op één taak tegelijk

De oplossing voor drukte is niet méér tijd hebben om je te ontspannen, maar een gerichte aandacht te geven aan wat je op het moment aan het doen bent! Focus je op één taak tegelijk en plan bijvoorbeeld in het weekend je huishoudelijke taken in de voormiddag. Zo kun je in een veel kortere tijd alles gedaan krijgen en is er in de namiddag meer tijd voor quality time met het gezin.

Komen er tijdens het werken aan een taak gedachten bij je op over andere dingen? Parkeer ze dan door ze op een papiertje te noteren. Dat geeft rust. Durf daarnaast een keer ‘nee’ te zeggen met veel overtuiging, zo word je een singletasker!

Hier lees je hoe je ‘neen’ leert zeggen in 6 stappen

3. Respecteer je nachtrust

Slaap lijkt zoiets vanzelfsprekends, en toch heeft een op de drie mensen er problemen mee. Voldoende slaap en een goed slaapritme zijn nochtans van onschatbare waarde voor je gezondheid. Een goede slaap zorgt ervoor dat je hersenen overdag goed werken, je immuunsysteem sterk blijft, je op het juiste moment de juiste hoeveelheid hormonen produceert, je stressbestendig bent en een normale eetlust hebt. Probeer minstens 7 uur per nacht te slapen en vermijd een overdosis ‘blauw licht’ (kunstlicht en het licht van digitale toestellen).

Lees hier 9 redenen waarom je je oververmoeid voelt

4. Aanvaard een compliment

Wimpel jij complimenten ook zo snel af met een ‘Oh, dat is een koopje van vorig jaar!’ of ‘Kost maar tien euro’, ‘Dat heb ik al lang!’ of ‘Meen je dat echt?’ Typisch vrouwelijk! Wat is het toch moeilijk om een compliment te aanvaarden. Iemand prijst je om iets wat je hebt verwezenlijkt en in plaats van ‘dank u’ te zeggen, haal je jezelf naar beneden. Oefen jezelf in het aanvaarden van complimentjes. De volgende keer als iemand je zegt dat je nieuwe kapsel je goed staat of dat je een prachtige jurk aanhebt, glimlach dan, geniet ervan en zeg volmondig ‘Dank je wel!’

5. Goed is goed genoeg

We vergeten soms dat het gewoon normaal is dat we soms dingen verkeerd doen en dat mislukken zeker mag. Wees daarom niet bang om fouten te maken, dit hoort bij het groeiproces dat we allemaal doormaken. In plaats van je te focussen op wat je allemaal mist, wees dankbaar voor de dingen die wel goed gaan in je leven! Het is bovendien helemaal oké om niet perfect te zijn! Wees lief voor jezelf en besef dat je ook maar een mens bent van vlees en bloed.

Meer tips om je rustig en gelukkig te voelen:

Partner Content

Gesponsorde content