5 tips voor een betere werk-privé balans

Een goed evenwicht vinden tussen tijd voor jezelf, je gezin en het werk is niet makkelijk. Deze 5 tips helpen je op weg om een betere werk-privé balans te vinden. 

Probeer je werk en privé zoveel te scheiden

Maak er een gewoonte van je werkuren te scheiden van je privé-tijd. Zorg ervoor dat je ’s avonds een periode vrij maakt voor jezelf. Stop met je telefoon te checken, verstuur geen werkmails meer en probeer niet te denken aan wat er op het werk nog moet gebeuren. Plan dit ook echt in als tijd voor jezelf. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om thuis te ontspannen en jezelf een pauze te gunnen.

Nee zeggen mag!

Het is zeker geen zonde om nu en dan eens ‘neen’ te zeggen. Durf voor jezelf opkomen en neem geen extra werkprojecten aan als je al teveel werk hebt. Maar dit geldt zeker ook op sociaal vlak. Zie je echt op tegen een afspraak, sla ze dan een keertje over.

Leer loslaten

Je kan onmogelijk altijd en overal alles zelf doen. Leer dan ook taken delegeren en loslaten. Reken en vertrouw op je collaga’s om je te helpen en heb hier vertrouwen in. Je zal zien dat dit rust brengt in je hoofd.

Laat je werk op je werk

Ga beter niet naar huis met je laptop en nog enkele taakjes om na het avondeten in orde te maken. Blijf liever wat langer op het werk en sluit alles af zodat je een rustige avond kan hebben. Of ga de volgende dag een halfuurtje vroeger naar je werk. 

Ga strikt om met je agenda

Plan je agenda realistisch in en zorg ervoor dat je er geen dubbele afspraken in zet. Op tijd en stond een leuke activiteit zoals een etentje met vrienden inplannen is ook een must om te ontspannen en je werkweek te doorbreken.

Partner Content

Gesponsorde content