5 x de meest voorkomende dromen en hun betekenis

Je bent hoogzwanger, al je tanden vallen uit of je wordt achterna gezeten door iemand. Heb jij dit ook al eens gedroomd? Niet zo vreemd, want deze dromen komen heel vaak voor. Maar wat zijn de meest voorkomende dromen, en vooral: wat betekenen ze?

Om het met de woorden van Marco Borsato te zeggen: ‘De meeste dromen zijn bedrog’. Maar toch kunnen ze ons flink de stuipen op het lijf jagen. En wat betekenen ze nu eigenlijk? Ian Wallace is psycholoog en ruim 30 jaar bezig met de betekenissen van dromen en schreef er meerdere boeken over. Wij gingen op zoek naar de meest voorkomende dromen en wat ze betekenen.

1. Je tanden vallen uit

Plots voel je dat een tand losstaat, vervolgens valt hij uit. Wanneer je in paniek naar je andere tanden grijpt, staan ook deze los of vallen ze uit. Een heel vaak voorkomende droom. Onze tanden zijn dagelijks zichtbaar als we lachen of praten. Volgens Wallaca zeggen ze iets over ons zelfvertrouwen en onze zelfzekerheid. “Als je droomt dat je tanden uitvallen, gebeurt er iets in je dagdagelijkse leven waardoor je zelfvertrouwen afneemt.” Tip: of het nu een belangrijke vergadering is, ruzie met je partner of iets anders dat je stress bezorgt, probeer alle uitdagingen met zelfvertrouwen aan te pakken. Kan jouw zelfbeeld nog een boost gebruiken? Probeer dan dit trucje eens.

2. Je valt

Het kan een beetje akelig zijn, opeens lijk je te vallen. Volgens Wallace heeft het te maken met een vorm van mislukking die je had in je leven. “Meestal wordt dit soort droom veroorzaakt door het plotse besef dat je geen volledige controle hebt over de situatie waar je in zit. Je hebt het gevoel dat je jezelf of anderen teleurstelt. Misschien heb je wel faalangst of leg je je zelf onmogelijke eisen op.” Tip: probeer los te laten en jezelf te vergeven. Neem ook regelmatig tijd voor jezelf en om te relaxen. Hier vind je tips om tijd te nemen voor jezelf ondanks je hectische levensstijl. Heb jij stress? Misschien wel zonder dat je het weet. Hier lees je de 6 signalen.

3. Je wordt achtervolgd of achternagezeten

Je voelt je bedreigd, want iemand achtervolgt je of je wordt achternagezeten. “De verklaring is logisch, je voelt je bedreigd door iets in het wakkere leven. Normaal zou je kunnen weglopen, maar in je droom blijft je achtervolger telkens dichtbij. Dat komt omdat een deel van de achtervolger jezelf is. Het symboliseert een uitdaging waar je voor staat. Je zal al je talenten moeten inzetten om succes te behalen. Tip: Confronteer jezelf met de frustraties die je momenteel hebt, zo zal je betere keuzes maken en je minder hulpeloos voelen. Je zal je niet meer constant onder druk voelen, maar rustiger worden én succes boeken. Wil jij weten wat succesvolle mensen doen na het werk? Dat ontdek je hier.

4. Je vindt geen toilet

Je moet dringend naar het toilet, maar de enige wc’s die je kunt vinden zijn openbaar, vuil, op slot, hebben geen muren,... Ze kunnen niet gebruikt worden. “Het heeft te maken met controle. Want je leert als kind snel naar het toilet gaan, een nood die vervuld moet worden en waar je controle op hebt. Naar het toilet gaan is eigenlijk hetzelfde als iets loslaten dat je niet langer gezond maakt, de afvalstoffen verwijderen. Als je dit droomt, zit je in je leven in een situatie die ongezond voor je is, of je niet langer gelukkig maakt. Je weet alleen niet goed hoe je het los moet laten. Tip: Heb respect voor jezelf, leer neen zeggen en ga op de juiste manier om met negatieve mensen.

5. Je bent naakt in het openbaar

Je bent op een publieke plaats, alles is oké. Tot je plots merkt dat je volledig naakt bent. Paniek. En hoewel je je probeert te verstoppen achter iets, voel je je heel erg naakt. Maar niemand lijkt vreemd op te kijken of te merken dat je naakt bent. “Naakt zijn in het openbaar wijst op een situatie in je leven waarin je je kwetsbaar voelt. Een nieuwe job of een nieuwe relatie bijvoorbeeld, maken dat je kwetsbaar bent, dat kan dan weer zorgen voor minder zelfvertrouwen. Niemand lijkt dat echt op te vallen, want voor je omgeving kom je gewoon even zelfzeker over. Bovendien stralen de kleren die je draagt een bepaald imago uit, je draagt dingen waarin jij je comfortabel vindt en hoe je gezien wilt worden. Eng dus, als je dat ‘schild’ opeens niet meer hebt.” Tip: probeer zelfzeker te zijn, je mag er zijn, echt wel! Draag kleren waarin je je goed voelt en durf (hier vind je 10 toppers voor de winter) op je bek te gaan. Kritiek en negativisme gaat er altijd wel ergens zijn. Maar je kunt beter proberen en falen dan altijd blijven afvragen: wat als ik het geprobeerd had?

Dé slaapkamertips die je moet weten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content