6 tips van Rika Ponnet voor ‘downdaten’

Vergeet het cliché van de man die altijd net iets slimmer en succesvoller moet zijn dan de vrouw. Vrouwen duiken steeds vaker onder hun diploma bij hun partnerkeuze. Maar ook daar schuilen enkele gevaren. Relatiespecialiste Rika Ponnet geeft tips voor vrouwen die gaan downdaten

Jezelf als hoogopgeleide vrouw verbinden met een man die minder ambitieus of lager opgeleid is, dat heet tegenwoordig (met een nogal denigrerende term) downdaten. Een fenomeen dat steeds vaker voorkomt, nu voor elke 100 mannen 124 vrouwen afstuderen in het hogeronderwijs. Resultaat: een vrouwenoverschot. Deze vrouwen vinden vaak moeilijk een partner en kiezen voor een man die lager geschoold is. Maar wat zijn de valkuilen van dit soort relatie? Relatiespecialiste Rika Ponnet maakt enkel kanttekeningen bij downdaten..

Kanttekeningen bij downdaten 

1. Let op voor narcisme: succesvolle mannen hebben graag een jonge vrouw aan hun zij, maar ook veel vrouwen verkiezen een succesvolle man als partner, dat bewijst dat ze goed in de markt liggen. 

2. Kiest je man effectief voor de rol als huisman? Wees dan geen controlefreak en laat het huishouden los. Voor veel vrouwen is dat nog altijd moeilijk. 

3. Pas op voor een machtsstrijd: soms kunnen mannen er niet mee om dat hun vrouw succesvol is, of meer verdient. Hij voelt zicht 'klein' gaat vreemd 'ter compensatie', of probeert zijn vrouw te ondermijnen in haar moederrol. 

4. Andersom kan ook: de vrouw verliest haar respect voor haar minder succesvolle man en gaat hem minder hoog achten. 

5. Laat jullie rol daarom altijd open voor aanpassing en discussie. Als één van beiden zich niet meer goed voelt, moet je misschien zoeken naar een nieuwe formule.

6. Last bu not least: mannen die kiezen voor een hoogopgeleide vrouw zijn zeker geen pantoffelhelden. Vaak staan ze net emotioneel heel sterk en zit hun ego hen niet in de weg. 

Partner Content

Gesponsorde content