7 dingen in een relatie die minder belangrijk zijn dan je zou denken

We dromen van de perfecte partner en hebben een ideaalbeeld van hoe die er moet uitzien. Onze checklist met eigenschappen is vaak eindeloos lang. Maar volgens experten zijn deze 7 dingen minder belangrijk dan je zelf zou denken.

Een perfecte man, met de beste looks, dezelfde interesses en een mooi bedrag op zijn spaarrekening. Klinkt goed, maar experten verklapten aan Huffington Post dat

1. Je partner is je type

Je hebt een bepaald beeld voor je ogen van ‘dé knappe man‘. Maar oordeel niet te snel als je potentiële partner niet aan je uiterlijke eisen voldoet. Dat zegt Laurel Steinberg, een seksuologe uit New York. Uiterlijk verandert na verloop van tijd hoe dan ook. “Zie het op deze manier: “Zie het op deze manier: je kunt een heel gelukkige relatie hebben met iemand die er oké uitziet en een heel leuke persoonlijkheid heeft. Je zult waarschijnlijk minder gelukkig zijn met een heel knappe man die een rotkarakter heeft.” Om het met de woorden van Koen en Kris te zeggen: ‘Echte schoonheid zit vanbinnen.’

Lees ook Aan deze 7 signalen herken je een gezonde relatie

2. Je hebt dezelfde hobby’s en interesses

Met iemand daten die net zoals jij verzot is op science fiction en kamperen is tof, maar je interesses hoeven niet helemaal overeen te stemmen om een relatie te doen slagen, zegt Chelli Pumphrey, een relatiecoach uit Denver. “Gezamenlijk hobby’s zijn niet de reden waarom jullie relatie standhoudt. Belangrijke waarden als geld of kinderen zijn veel belangrijker dan hobby’s. Een gemeenschappelijke interesse is de kers op de taart, maar ook zonder die kers kunnen jullie perfect gelukkig zijn.”

Lees ook Psycholoog verklapt: dit is dé doodsteek voor jullie relatie

3. Je genoot hetzelfde niveau van opleiding

Je limiteert je kansen op de date-markt en eigenlijk gedraag je je een beetje als een snob als je enkel mensen met dezelfde educatieve achtergrond een kans geeft. Dat vindt Antonio Borrello, psycholoog uit Detroit. “Vergeet niet dat sommige van de meest intelligente en succesvolle mensen in de wereld hun school niet afmaakten. Denk bijvoorbeeld aan Steve Jobs, Bill Gates en Mark Zuckerberg. Het is dan weer wel belangrijk dat jullie erin slagen betekenisvolle en stimulerende gesprekken te voeren. Je moet op dezelfde intellectuele golflengte zitten.”

Meer weten hierover? Lees de 6 tips van Rika Ponnet over downdaten

4. Je partner is altijd ook je entertainer

Uiteraard wil je graag altijd plezier beleven met je partner, maar het is niet de bedoeling dat hij je enige bron van entertainment is, vindt Becky Whetstone, een familietherapeut uit Arkansas. “Veel cliënten klagen dat hun partner hen niet altijd aan het lachen brengt of dat ze zich vervelen. Ik zeg altijd dat het niet de taak is van hun partner om 7 op 7 voor entertainment te zorgen.”

Lees ook deze mythes over huwelijksgeluk die een domper kunnen zetten op jullie relatie

5. Er heerst een onbeschrijfelijke seksuele chemie tussen jullie

Natuurlijk moeten jullie aantrekkingskracht voelen en hoort er chemie te zijn tussen jullie. Maar verwachten dat het seksuele verlangen na jaren samen even groot blijft, is niet realistisch. Dat zegt Jeanne Ingram, therapeut uit Nashville. “Seksuele chemie is fantastisch in een relatie, maar naar verloop van tijd zal de intensiteit ervan verminderen. Belangrijker is een partner die er samen met jou aan wilt werken en die je ook buiten de slaapkamer begrijpt.”

Lees ook: Wetenschap bewijst: dit is dé sleutel tot een goed seksleven

6. Jullie hebben allebei veel geld

Financiële zekerheid en hetzelfde uitgavenpatroon hebben, zorgt voor minder stress om de rekeningen te betalen, en het zorgt over het algemeen voor een goedlopend huishouden. Geld is zeker belangrijk, maar véél geld hebben is niet noodzakelijk voor een goede relatie. Dat zegt Elisabeth J. LaMotte, een psychotherapeut uit Washington. “Ik merk verrassend vaak hetzelfde fenomeen bij koppels die goed samenwerken aan financiële zekerheid. Ze sluiten compromissen en verliezen delen van zichzelf. Ik hoor vaak dingen als ‘we hebben net gerenoveerd, en ons huis is een echt een droomhuis. Maar nu hebben we niets meer om over te praten'”, vertelt ze.

Lees ook de straffe getuigenis van Kathy, haar ex pakte alles van haar af

7. Jullie vrienden en familie vinden hem ge-wel-dig

Je wilt uiteraard dat je dichte omgeving achter je relatie staat, maar ze hoeven niet de grootste fan te zijn van je partner. Dat zegt Linda Lipschutz, familietherapeut in Florida. “Geef niet overdreven veel gewicht aan wat anderen over jullie relatie zeggen. Als je echt plezier maakt met je partner en je hem graag ziet. Spendeer dan niet te veel tijd aan piekeren over wat je vrienden of familie denken over je partner. De vragen die je je stelt zijn vaak een reflectie van je eigen angsten en onzekerheden. Door ze te overdenken bestaat dat de kans dat je negatief gaat denken en zal oordelen. Niet goed voor je relatie. Je vrienden en familie vinden je partner trouwens misschien veel leuker dan je zelf denkt.”

Ontdek hier dé tips van een expert om vanaf nu écht te stoppen met piekeren

Meer over relaties & seks:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content