Je kent ze ongetwijfeld, van die gelukkige koppels die altijd op een roze wolk lijken te leven. Maar wat zijn hun geheimen? Doctor psycholoog John Gottman verklapt de 7 belangrijkste geheimen van een goede en vooral gelukkige relatie.

Psychologen kunnen ons veel leren over relaties. Zo is dit dé doodsteek voor je relatie.

1. Liefdeskaarten

John Gottman bedacht de term ‘liefdeskaarten’ om een beschrijving te geven aan een soort mentale plattegrond van je partner. Volgens hem zit het geheim van elkaar begrijpen in het kennen van elkaars (liefdes)geschiedenis. Daardoor ken je ook elkaars dromen en weet je wat je partner zou goed- of afkeuren. Bovendien worden de kaarten telkens bijgewerkt. Zo neemt je partner je favoriete koekjes mee uit de supermarkt en weet jij dat hij vandaag die heel belangrijke presentatie heeft.

Ontdek hier hoe je best reageert als je partner boos of verdrietig is.

2. Genegenheid is dé sleutel

Genegenheid en elkaar bewonderen zijn twee essentiële elementen in een langetermijnrelatie. Uiteraard verdient je partner respect, het is de basis van iedere relatie. Door regelmatig te focussen op je partners goede kwaliteiten en regelmatig je liefde en bewondering uit te drukken, kun je helpen voorkomen dat een huwelijk spaak loopt.

Hier lees je wat de 3 grootste fouten zijn die koppels maken volgens een scheidingsadvocaat

3. Richt je tot elkaar

In huwelijken of langdurige relaties maken mensen regelmatig kleine gebaren om hun partners aandacht te vragen, dat kan door affectie te geven (of te vragen), flauwe mopjes te maken of steun te bieden. Je kunt daar op twee manieren op reageren: zelf kleine gebaren terugmaken of er niet echt op reageren. Je kunt er maar beter wél op reageren. Want volgens Gottman is het een vorm van emotionele verbintenis, romantiek, passie en kan het zelfs leiden tot een beter seksleven.

Dit zou dan weer dé sleutel zijn tot een goed seksleven

4. Laat je beïnvloeden door je partner

Natuurlijk heb je nog een eigen leven en kan je perfect beslissingen nemen. Maar volgens Gottman zijn de gelukkigste, meest stabiele relaties, diegene waarin je elkaar met respect behandelt, waarin niemand de baas is én waarin je beslissingen samen neemt. Wanneer je het niet met elkaar eens bent, zoek dan naar punten waarover je het wel met elkaar eens bent en zoek een goed compromis. Met andere woorden: jullie hebben tonnen respect voor elkaar.

Lees hier wat je zeker niet mag doen als je ruzie hebt met je partner

5. Los problemen samen op

Volgens Gottman is het belangrijk om je problemen samen aan te pakken. Volgens hem doe je dat in 4 stappen. Luister naar elkaar en toon begrip voor elkaar. Hier lees je de 4 stappen.

6. Ken elkaars dromen

Van veel problemen binnen de relatie zijn onuitgesproken dromen de oorzaak. In gelukkige huwelijken proberen partners elkaars dromen in het huwelijk te betrekken. Het kan over iets concreets gaan zoals in een mooi huis met tuin gaan wonen, maar net zo goed over meer abstracte dingen als vrijheid of geestelijke groei. Je dromen hoeven zeker niet dezelfde te zijn maar, het is wel belangrijk dat je elkaars dromen kent en ondersteunt. Als je dat niet doet, zal dat tot eindeloze conflicten leiden, en uiteindelijk zelfs tot een breuk.

Ontdek hier welke welke andere gewoontes ook voor een breuk kunnen zorgen.

7. Geef het leven samen zin

Iedereen heeft zijn eigen ideeën over wat belangrijk is in het leven, familiewaarden en de cultuur waarin je opgroeide. En iedere familie heeft zijn eigen gewoonten en microcultuur. Zo gaat de ene familie ieder zondag samen eten, wordt er altijd champagne gedronken na de geboorte van een kindje in de familie of wordt er ieder jaar op 1 mei een barbecue georganiseerd. Die kleine gezamenlijke dingen zorgen voor een hechte familieband. Creëer ze dus voor je eigen gezin. Als een huwelijk die kleine gezamenlijke waarden heeft, zijn ruzies minder intens en worden problemen eenvoudiger opgelost.

Meer tips voor een gezonde & gelukkige relatie:

SOURCE: John Gottman Institute