Hoe doen ze het, die eeuwige optimisten? Ze zien het glas altijd halfvol en zelfs de grootste tegenslag brengt hen niet van stuk. Dankzij deze 7 tips uit ‘Word Optmist‘ van Leo Bormans zien wij het leven vanaf nu alleen nog maar door een roze bril!

Uiteraard spelen externe factoren mee, maar positief in het leven staan kun je leren. Voor een groot deel is het genetisch bepaald. Volgens sommige onderzoekers ongeveer de helft. 10% zou bepaald worden door omstandigheden (je job, je huis, je geld…). 40% kun je dus zelf invullen. Jezelf helemaal veranderen wordt moeilijk, maar je kunt wel trainen.

Er is niks mis mee om je successen wat uit te vergroten en je mislukkingen wat te minimaliseren. Het is de basishouding voor een optimistische levensstijl. Kijk daarbij ook eerlijk naar je tekorten en probeer ze weg te werken, maar richt je op je krachten, mogelijkheden en kansen. Deze 7 tips helpen je op weg.

1. Wees open

Optimistische mensen zijn open. Ze zijn nieuwsgierig, leergierig, willen anderen leren kennen en staan altijd open voor nieuwe ervaringen. Tip: probeer iets nieuws, volg een cursus in iets dat je altijd hebt willen doen of probeer eens iets wat je nog nooit hebt gedaan.

2. Focus op je eigen talenten

Wees niet té kritisch voor jezelf en focus vooral op de dingen waar je écht goed in bent. Niet eenvoudig om te ontdekken over onszelf. Maar wie er in slaagt om dat kritisch en in samenspraak te doen met stille getuigen die ons omringen, ontdekt een bron van positieve energie. Het gaat er niet langer om alleen het negatieve, de tekorten en de fouten weg te werken maar de positieve talenten van jezelf en van anderen een ongebreidelde kans te geven. Tip: Ga na welk talent je meestal spontaan inzet in moeilijke situaties. Ga na waar je als kind al naar verlangde en mee bezig was, en houd daarbij vooral ook rekening met waar jij je prettig bij voelt. Benoem zo’n eigenschap waar je trots op bent.

3. Maak kleine veranderingen

Als je positiever wilt worden, moet je natuurlijk ook kleine veranderingen willen aanbrengen. Dwing jezelf om dagelijks iets positiefs te noteren en doe kleine dingen waar je gelukkig van wordt. Tip: probeer volgende zaken: bekijk je agenda kritisch en schrap activiteiten die onnodig zijn of ongelukkig maken. Blijf kalm – ja, ook als iemand je parkeerplaats inpikt of je ongevraagd een callcenter aan de lijn krijgt. Maak er het beste van – oké, je staat in een wachtrij, maar waarom niet even een praatje slaan met de wachtende voor je? Je zult merken dat je positiever en bijgevolg rustiger en gelukkiger bent.

4. Investeer in je relaties

Kerneigenschappen van onze persoonlijkheid, relaties en organisaties worden gevormd in interactie met anderen. Onze sociale vaardigheden maken daarbij een belangrijk verschil. Of een meningsverschil een conflict wordt en of we ons door anderen aanvaard of uitgesloten voelen, bepaalt wie we zijn en wie we worden. Interactie is belangrijk. Optimisten sluiten zich niet af, maar gaan bewust in interactie met de anderen: luisteren, spreken, voelen en ervaren. Daardoor veranderen ze zichzelf, de anderen en de context in de richting van een leuker, beter en zinvoller leven. Wist je trouwens dat vertrouwen en vriendschap de basis vormen voor het grootste deel van je geluksgevoel. Tip: Spreek af met je vriendinnen, ga op date met je partner of ga gezellig shoppen met je moeder.

5. Geef zin aan het leven

Er is een verschil tussen een goed leven en een zinvol leven. Het goede leven bestaat erin geluk te vinden door elke dag je kerneigenschappen te gebruiken in alle domeinen van het leven. Het zinvolle leven voegt daar nog een component aan toe: dezelfde krachten gebruiken om overal kennis en goedheid te bevorderen. Je voelt je goed terwijl je het goede doet. Wie zijn leven en dat van anderen waardevol vindt, verdedigt op een bewuste manier de waarden die een positief leven voor iedereen mogelijk maken. En dat willen we allemaal, toch? Tip: probeer positief te zijn, ook naar anderen toe. Geef eens wat vaker een compliment en lach vriendelijk naar iedereen. Je zult snel merken hoe groot het effect is.

6. Omring je met optimisten

Optimisten trekken elkaar en verenigen zich. Zij inspireren anderen omdat ze hen het gevoel geven dat er in hen iets waardevols schuilt en omdat ze even enthousiast zijn over het succes van anderen als over dat van henzelf. Negatieve geesten zuigen je leeg en halen je naar beneden. Optimisten halen het beste in je naar boven en tillen je op. Tip: omring jezelf met optimisten, wees zelf optimistisch en inspireer op jouw beurt ook anderen om positief in het leven te staan.

7. Lach!

Optimisten blijven lachen ondanks alles. En dat is een goed idee. Lachen werkt therapeutisch, denk maar aan de Cliniclowns die kinderen opvrolijken in ziekenhuizen, leuk én de kinderen genezen sneller. Het versterkt onze pijngrens, vermindert onze honger en versterkt ons immuunsysteem. Wie lacht, verschuift bovendien het accent van angst, schuld en stress naar hoop, vrijheid en ontspanning. Bovendien verbindt humor ons met anderen en werkt het aanstekelijk. Humor helpt ons trouwens om ervaringen eerder als uitdagingen te zien dan als bedreigingen. Tip: lach vaker. Maak mopjes, bezoek een comedyshow of kijk een komedie.

 

Deze tips komen uit ‘Word Optmist‘ van Leo Bormans. In het boek vind je 9 toetsstenen voor een positief leven.

 

 

 

 

 

 

 

Meer over gelukkig zijn: