8 signalen waaraan je merkt of hij een psychopaat is

1 op 100 is psychopaat. Dat beweert de Amerikaanse professor Robert Hare, hij deed onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen. Volgens hem kom je de meeste psychopaten tegen in het zakenleven. Psychopaten hebben veel minder medeleven, nemen snel en zakelijk beslissingen en zijn erg charmant en manipulatief. Maar hoe herken je zo’n psychopaat nu eigenlijk als je aan het daten bent?

Lees hier ook hoe het is om te leven met een narcist

1. Hij is veel té zelfzeker

Stevig in je schoenen staan, is goed. Maar té zelfzeker zijn over je prestaties en je kunnen is verdacht. Merk je dat hij nooit onzeker is over zichzelf, dan is de kans reëel dat je te maken hebt met een narcist. Uit onderzoek is gebleken dat een groot aantal psychopaten (dankzij hun gebluf) een hoge functie hebben, vaak in de financiële sector.

2. Hij heeft een kleurrijk verleden

Uit een studie blijkt dat hyperseksualiteit – meer seksuele partners hebben dan het gemiddelde – gelinkt is aan psychopathie. Daarnaast wordt het gelinkt aan seksuele losbandigheid en de voorkeur voor seks zonder emotionele binding. Wil je partner enkel seks of merk je dat hij veel losse seksvriendinnen heeft gehad, dan ben je beter alert.

3. Hij heeft nooit schrik

Psychopaten zullen eerder heldendaden uitvoeren omdat ze niet snel bang zijn, zo blijkt uit studies. Ze zijn minder bang als ze zich focussen op het doel waarnaar ze streven.

4. Hij is impulsief

Onderzoek heeft uitgewezen dat psychopaten impulsiever reageren dan anderen, ze denken niet eerst aan de consequenties die een actie heeft. Dit zou kunnen omdat ze heel erg gevoelig zijn voor beloningen en een enorme drang hebben naar seks, sociale status en geld. 

5. Hij is niet empathisch

Merk je dat deze man vaak onverschillig reageert als iemand anders verdriet of pijn heeft? Dan let je beter op. Een psychopaat is niet empathisch zoals wij. Wij gapen bijvoorbeeld als we iemand zien gapen, een psychopaat heeft dat vaak niet.

6. Hij heeft geen spijt

Uit onderzoek blijkt dat psychopaten wel spijt kunnen hebben, maar meestal is dat van een foute beslissing die ze hebben genomen waar ze zelf niet beter van worden en niet omdat ze iemand pijn hebben gedaan.

7. Hij neemt vaak een loopje met de waarheid

Als je er blijft achter komen dat je date liegt, zou het wel eens een psychopaat kunnen zijn. Maar in de eerste plaats is het niet eenvoudig te ontdekken of hij liegt. Uit onderzoek blijkt dat psychopaten veel beter weten hoe ze moeten liegen.

8. Hij heeft weinig andere relaties

Psychopaten hebben vaak geen goede relatie met familie en vrienden. Vaak gaan ze van ene persoon naar de andere en verbranden bruggen wanneer ze weggaan.

Meer over daten & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content