9 tips voor levenslange vriendschap

Goede vrienschappen zijn belangrijk voor je welzijn. Ze werken een beetje als relaties, je moet er aan werken, en dingen veranderen met de jaren. Dankzij deze tips zijn jouw vriendschappen voor het leven.

1. Geef het tijd

Geef je vriendschap de kans zich geleidelijk te ontwikkelen. Forceer met andere woorden niets: net zoals liefde laat vriendschap zich niet dwingen.

2. Gebruik geen labels

Probeer je vrienden niet te labelen. Zo kan het gevaarlijk zijn om iemand je beste vriendin te noemen. Niet alleen kan dat je andere vrienden kwetsen, bovendien is vriendschap een fluctuerend iets. De ene keer zul je meer hebben aan die ene vriendin, een paar jaar later kan iemand anders de rol op zich nemen.

3. Vermijd al te hoge verwachtingen

Natuurlijk moet je op elkaar kunnen rekenen, maar ervan uitgaan dat een vriendin 24 uur per dag voor jou beschikbaar is, is niet realistisch, zeker niet wanneer er een relatie en kinderen in het spel zijn.

4. Neem zo nu en dan een gezonde afstand

Elkaar een tijdje niet zien, geeft je de kans om te beseffen wat je écht aan elkaar hebt en creëert de mogelijkheid om elkaar te missen, zodat routine geen kans krijgt.

5. Pas op voor de zogenoemde therapeutenval

Je bent er niet om alle problemen van je vrienden op te lossen. Een luisterend oor bieden is nog iets anders dan de ander constant moeten overladen met goede raad.

6. Laat geld niet tussen jullie komen

Heeft die ene vriendin voor de zoveelste keer geen geld op zak om haar deel te betalen? Spreek haar dan onmiddellijk op aan. Zo krijgen kleine frustraties geen kans om groter te worden.

7. Plaats je vrienden niet op een voetstuk

Niemand is perfect, dat geldt ook voor vrienden. Zie de mensen zoals ze zijn, niet zoals jij wilt dat ze zijn.

8. Maak gebruik van sociale media

In drukke tijden lukt het niet altijd om elkaar in levenden lijve te zien; een simpel mailtje of Facebookberichtje waarin je zegt dat je aan de ander denkt, kan dan wonderen doen. Accepteer ook dat je vriendin het net als jij soms druk heeft. Verwacht dan geen onmogelijke dingen.

9. Aanvaard verschillen

Iedereen is anders. Aanvaard dat er verschillende soorten vrienden zijn en verwacht niet evenveel van hen. Er zijn close vrienden die er staan in tijden van nood, maar net zo goed werkgerelateerde vrienden of cafévrienden van wie je lang niet zoveel mag verwachten.

 

Lees ook:

Tekst: Michaël De Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content