Anderhalf jaar lang gaf Wellbeing experte Ann De Bisschop in Feeling tips om je gezond, gemotiveerd en gelukkig te voelen. Vandaag neemt Ann afscheid van haar rubriek met 10 gouden tips om je (werk)leven aangenamer te maken.

 

Wat vond ik het fijn jullie ongeveer anderhalf jaar te hebben geïnspireerd met mijn rubriek Happy@work in FEELING magazine! Ik kreeg vaak leuke foto’s toegestuurd van pittige dames die mijn rubriek aan het lezen waren tijdens een zalig en dubbel en dik  verdiend “me-time” moment. Of hoe leuk was het dat ik in het kapsalon naast mij een mevrouw heel geconcentreerd mijn rubriek zag lezen onder de haardroger. Ik tikte even op haar arm en vroeg of ze het interessant vond. Na een vreemde blik als reactie op mijn nogal directe vraag kwam een heel enthousiast antwoord. En daar deed ik het voor! Ik hoop jullie met mijn vele tips & trics te hebben geïnspireerd. Voor meer evenwicht in jullie leven. Voor meer focus en minder stress. Maar ook om beter te slapen, gezonder te eten en meer te bewegen. Om minder vaak te grijpen naar die mobiele telefoon of Ipad. Om bewust rustpunten in te lassen en de natuur in te trekken. Om je baas te zeggen dat hij eens vaker een complimentje mag geven. Om je bureau vaker op te ruimen omdat dit je mentale rust geeft. En nog zoveel meer.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Als “afscheid”, geef ik jullie nog graag mijn 10 gouden tips mee, kleine aanpassingen in je (werk)leven die een groot verschil kunnen maken.

  • Stop met Multitasken, leer terug te focussen. Want wist je dat je productiviteit daalt met 40% als je met meerdere taken tegelijk bezig bent?
  • Neem geregeld een pauze. Na een uur krijgt ons brein het moeilijk om zich optimaal te concentreren. Vaak kan een korte pauze van 5 minuten al wonderen verrichten en lukt het nadien veel beter om weer in opperste concentratie te gaan. En nog deze extra tip : neem die pauze in de buitenlucht én zonder gsm in de hand. Adem een paar keer diep in en uit, en hopla, meteen nieuwe energie!
  • Geen YOLO en FOMO meer voor mij. Maak bewust keuzes in het leven en probeer niet overal altijd bij te zijn, daar word je moe van. You only live once en de Fear of missing out … been there, done that. Ik prop nu heel bewust mijn weekends en avonden niet meer vol.
  • Start je ochtend met een koude douche, instant energie gegarandeerd! Het boost je immuunsysteem en verbetert de bloedcirculatie. Geen lome start van de dag op die manier.
  • Ga voor 000 stappen per dag. Wie een zittend beroep heeft , komt niet boven 3.500 à 4.000 stappen uit. En zitten is het nieuwe roken. Zorg dus dat je elk half uur zeker even recht komt van je stoel. En probeer onder je lunchpauze, na het eten, een fikse wandeling te maken van een half uur. Je spijsvertering komt zo sneller op gang en je zal met meer energie starten aan je namiddag.
  • Als je aan thuiswerken doet, probeer dan niet de hele dag door te bewijzen dat je aan het werk bent door op elke mail instant te gaan antwoorden, maar behoud ook thuis je focus en werk eerst je taak af vooraleer je gaat antwoorden op die mail.
  • Zet je pushberichten uit op je pc en check je mail slechts 2x per dag. Op die manier gaat je productiviteit meteen een pak hoger zijn. Je betaalt namelijk een “switching cost” van 25 minuten telkens je “afgeleid” wordt.
  • Zorg voor efficiënte meetings en ban alle telefoons uit de vergaderzaal. Een houten kistje met gleufjes voor alle toestellen is een prima hulpmiddel hiervoor. De meeting zal niet alleen effectiever zijn, je toont op die manier ook meer respect voor je collega’s.
  • Durf op geregelde tijdstippen een out of office te zetten, zodat op die momenten de druk om te antwoorden wegvalt en je in alle rust een moeilijke taak kan afwerken. Meld dit ook gewoon in je bericht “Ik ben nu in opperste focus en antwoord deze namiddag graag op uw mail”. Focus in namelijk het nieuwe IQ!
  • Bouw je werkdag tijdig af en zorg ervoor dat je minstens 2 uur voor het slapen gaan niet meer met je werk bezig bent of nog op je laptop actief bent. Het blauwe licht van je computer breekt je melatonine af en verstoort je nachtrust. Na 4 uur slaap zijn we fysiek gerecupereerd, maar om mentaal fit te zijn, heb je minstens 7uur slaap nodig.

Ik vond het fijn er elke maand voor jullie te zijn. Nu ga ik zelf in volle focus aan mijn tweede boek beginnen schrijven. Want ik wil bedrijven aantonen dat inzetten op het welzijn van hun medewerkers loont. Wil je als bedrijf energieke, gelukkige, gezonde en gemotiveerde medewerkers, dan moet je met een weldoordacht jaarplan en een duidelijke visie met veel zorg aandacht besteden aan je collega’s. Zij zijn het allerbelangrijkste kapitaal van een bedrijf. Niet enkel om de juiste mensen aan te trekken in de “war for talent, maar ook om de medewerkers met veel energie en passie binnen het bedrijf aan de slag te kunnen houden, is een sterk welzijnsbeleid een grote troef. En dat verhaal wil ik blijven verspreiden via mijn tweede boek.

Wil je tips blijven krijgen? Ik post regelmatig leuke weetjes of inspirerende tips en quotes op mijn instagram ann_debisschop of op mijn website www.anndebisschop.be. Ik nodig je graag uit om zo met elkaar in contact te blijven. Dat zou ik heel fijn vinden.  Ik wens je veel energie en werkplezier toe!

Ann

Lees ook: