Anke (41) nam ontslag: “Voor m’n eigen mentale gezondheid moest ik daar weg”

Jaloerse collega’s, een onredelijke baas, urenlange files of vervelende klanten: soms werkt je werk gewoon niet meer. En dan hou je maar beter de eer aan jezelf. Toen Ankes (31) baas haar onterecht van fouten bleef beschuldigen, besefte ze dat het tijd was om te gaan.

Stagecontract

“Ik ging aan de slag in een klein bedrijf met vier werknemers en één – zo bleek later – manipulatieve werkgever. Het begon allemaal heel onschuldig: ik kreeg een soort stagecontract omdat dat goedkoper uitkwam. Daarna zou ik vast in dienst worden genomen, wat ook gebeurde, maar tegen een veel te lage verloning. Ik raapte mijn moed bijeen en kon gelukkig nog wat onderhandelen over mijn loon.

Ik deed nooit iets goed en ze kafferde me uit waar alle collega’s bij waren. Na een tijd begon ik het zelf te geloven

Maar dat was maar het begin. Volgens haar maakte ik steeds meer fouten. Kleine fouten, dan grote fouten. Uiteindelijk deed ik niets goed meer en kafferde ze me uit waar alle collega’s én haar tienjarige dochter bij stonden. Wat het ergste was? Na een tijdje begon ik haar te geloven. Wie weet was ik wel gewoon slecht in mijn job. Ik besloot een ‘move’ te maken, waardoor ze mij misschien in een ander daglicht zou zien. Ik schreef haar in voor een business award en slaagde erin haar genomineerd te krijgen. Ze was erg blij, iedereen mocht mee naar de ceremonie. We kozen allemaal een outfit uit, zodat we er als één samenhangend team uit zouden zien.”

Opgesloten

“Maar mijn moeite loonde niet. Dankzij gesprekken met mijn familie en vrienden, besefte ik stilaan dat het misschien beter was mijn job te verlaten, voornamelijk voor mijn eifen mentale gezondheid. Ik diende mijn ontslag in, zonder de zekerheid van een andere job. Ze sloot mij op in één ruimte met haarzelf en wilde me niet laten gaan. Uiteindelijk lukte het toch en terwijl ik naar buiten vluchtte, bleef ze maar roepen.

Achteraf kreeg ik nog de rekening van die outfit voorgeschoteld, en moest ik elke opleiding die ik had gevolgd terugbetalen. Gelukkig is mijn zus advocaat en kon ik zo achterhalen dat ze daar geen recht op had.”

Meer over werk:

Tekst: Evelien Rutten. Openingsbeeld: Getty Images. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content