Nee, volledig terug in lockdown zijn we in ons land gelukkig niet. Toch brengen we de komende weken weer vooral in onze eigen kleine fijne bubbel door. Hoe we die donkere coronawinter best overleven? “Door op een coronaproof manier toch zoveel mogelijk het contact met elkaar warm te houden en het oorspronkelijke gevoel van solidariteit weer te laten opflakkeren”, zo klinkt het bij Elke Van Hoof professor aan de VUB, zaakvoerder van Huis voor Veerkracht, oprichter van Ally Institute én klinisch psychologe gespecialiseerd in trauma- en stressverwerking.

Dat laatste lijkt alvast een opgave om onze tanden in te zetten, want: terwijl het tijdens de eerste coronaquarantaine nog hartverwarmende initiatieven en grootschalige solidariteitsacties regende, lijkt dat nu toch iets minder het geval. “Dat klopt wel”, zegt Elke. “Mensen zijn nog overbelast van de vorige lockdown-periode. Die heeft mentaal al veel van ons gevraagd en nog voor we ons weer helemaal konden opladen, begonnen de cijfers weer te stijgen en keken we al tegen een tweede semi-quarantaine aan. Daardoor beschikken mensen nu niet meer over dezelfde mate van energie en adrenaline om er nog eens voluit voor te gaan. Er is nu veel meer uitputting en daardoor ook meer apathie en moedeloosheid dan vorige keer.”

Samen tegen corona: solidariteit en warmte

Net daarom is het volgens haar extra belangrijk om het solidariteitsgevoel weer aan te wakkeren: “De beste remedie tegen gevoelens van angst voor corona en tegen zwaarmoedigheid of eenzaamheid, is menselijke warmte en nabijheid voelen. Zoek daarom op een coronaproof manier toch zoveel mogelijk het contact met de mensen om je heen op. En zoek naar originele of hartverwarmende manieren om ook dat vastberaden ‘allen tegen één’-gevoel weer terug te laten opflakkeren. Alleen zo – op afstand nabij – komen we deze lastige en donkere coronawinter door.”

Met welke fijne gebaren jij het contact met de mensen die je even moet missen een beetje warm kan houden? Of gevoel hoe je het gevoel van solidariteit en nabijheid in jouw buurt een beetje op kan krikken? Een paar leuke ideeën en fijne acties op een rij.

9 x zo houd je de komende weken toch contact

1. #zorgvoorlicht: zet een lichtje aan het raam

Een van de mooiste nieuwe initiatieven om mensen ook tijdens deze donkere en koude winterdagen weer een beetje met elkaar in contact te brengen, is de actie ‘Zorg voor licht’. De actie wil zoveel mogelijk mensen aansporen hun warmte letterlijk vanuit hun kot naar de mensen in hun buurt te sturen. Dit door een kaarsje, een lampje of een ander mooi en warm lichtgevend object aan hun voordeur of venster te plaatsen. Op die manier krijgen toevallige passanten of buren niet alleen een warm en verbonden gevoel als ze op wandel gaan, het kan misschien ook stimuleren om net dat extra blokje rond te gaan. Ook nooit slecht voor de mentale gezondheid.

2. Stuur een kaartje

Nog een mooie manier om de mensen van wie je houdt te laten weten dat je aan hen denkt, is een kaartje sturen. “Ga hier niet voor een e-card of een andere digitale variant, maar wel voor een mooi handgeschreven kaartje“, zegt Elke Van Hoof. “Waar we mensen op dit moment het meeste plezier mee doen, is tijd: laat aan de hand van een zelf in elkaar geknutseld of met liefde geschreven kaartje zien dat je mensen mist en dat je hen de moeite waard vindt om tijd in te steken. Hoe ingewikkelder het model en hoe zorgvuldiger je tekst, hoe beter eigenlijk.”

Mooie kaartjes die je helpen als je zelf de juiste woorden niet vindt? De troostkaartjes van auteur en psychiater Uus Knops (€ 27,99 voor een doosje met 30 kaarten) zijn erg mooi en treffend.

Ook de sobere, maar hartverwarmende designs van Loovt – oorspronkelijk een troostmerk dat het taboe rond rouw wil doorbreken – zijn perfect om nu wat liefde en zachtheid door te sturen.

En ten slotte zijn er bijvoorbeeld ook nog de kaartjes die grafisch ontwerper / art director Ann Maelfeyt verkoopt via haar website La Fille du Bord de Mer.

3. Help een buur

Bij je buren op de koffie gaan moet helaas weer een paar weken wachten, maar dat wil niet zeggen dat je je ook in deze tweede golf niet opnieuw nuttig kan maken voor mensen in je buurt. Speciaal voor zij die minder goed te been zijn of die door ziekte of ouderdom tot de COVID-risicogroep behoren, zetten tal van organisaties tijdens de eerste lockdown al verschillende ‘burenhulp’-acties op touw. Die initiatieven lopen ook nu weer gewoon door. Zo is er bijvoorbeeld de campagne “Verspreid solidariteit, geen virus” van de Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant.

Via de website kunnen mensen een poster downloaden om voor hun raam te hangen, om hun hulpbehoevende buren op die manier te laten weten dat ze beschikbaar zijn voor hulp – zoals een belletje, boodschappen doen of een paar andere hoogstnoodzakelijke dingen.

4. Banaliteiten en WhatsApp-groepjes

Ook op persoonlijk vlak kan je heel wat doen om in touch te blijven met vrienden en familie. Een leuke en laagdrempelige manier om het dagelijkse contact warm te houden? Richt een paar nieuwe WhatsApp-bubbels op waarin jullie allerlei – al dan niet banale – dingen met elkaar delen. Van grappige corona-memes, tot korte nieuwsfeitjes, leuke home-office foto’s of een paar grappige video’s van je kroost die het uithangt. Want vergeet niet: ‘sharing is caring‘, als er maar anderhalve meter tussen zit.

5. Een grappige quote a day…

Nu de winter onze coronaproof activiteitenagenda nog wat meer aan banden legt, schiet het op Maggie De Block geïnspireerde Instagram-account ‘Blijf in uw kot’ weer in actie. Onder het mom van bezigheidstherapie wordt daar elke dag gratis en voor niks een ludieke en vooral compleet nutteloze activiteitentip op de wereld losgelaten: van het vanbuiten leren van de lyrics van Destiny’s Child tot het achterwaarts bekijken van je favoriete Friends-afleveringen.

Klopt: de kans dat je veel van de voorziene tips ook effectief zal uitvoeren is klein, maar goed voor een miniem momentje van hilariteit tussen het werken en de kinderen voeden en aankleden door zijn ze wel.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

6. Klein gebaar, groot verschil

Heel belangrijk voor onze collectieve gezondheid volgens Elke Van Hoof: de hand uitreiken naar mensen die dat misschien harder nodig hebben dan wijzelf. “Voor mensen die al een beetje door hun reserves heen zitten, is het soms moeilijk om op eigen kracht uit die negatieve spiraal van gelatenheid en donkere gedachten te geraken. Ze hebben daarvoor vaak een duwtje in de rug nodig, en dat kunnen wij, mensen die zich nog wel relatief goed in hun vel voelen of die veerkrachtiger zijn, hen bieden. Klop eens op het raam bij de buurvrouw waarvan je weet dat ze oud of slecht te been is, vraag aan de mensen die je op straat tegenkomt hoe het gaat, maak oogcontact en neem even tijd voor hen. Het zijn de kleine dingen die het ‘m nu doen.”

7. Stuur cultuur of doe een boek cadeau

Kunst en muziek verzachten de zeden. Nu mensen voor hun wekelijkse (?) portie verheffing van de innerlijke mens niet meer richting theaters, cinema- en concertzalen kunnen trekken, is het oh zo belangrijk die vormen van cultuur dan maar tot je eigen living door te laten stromen. Bezorgt een nummer je kippenvel of word je helemaal warm van een tekstfragment uit het boek dat je op dit moment aan het lezen bent? Deel dat gevoel dan eens met de mensen om je heen, door het nummer of het warme tekstfragment op Instagram te delen.

Voor wie het net dat tikje meer mag zijn: doe mensen in deze koude wintermaanden eens een mooi boek met een poëtisch thema of een verzachtend verhaal cadeau. Geen zin om in persoon naar de lokale boekhandel af te zakken? Geen probleem, want veel van onze kleine zelfstandige bookshops leveren in deze semi-lockdown gewoon aan huis.

Een paar van onze persoonlijke favorieten:

8. Ga virtueel fuiven

Nee, lockdown-feestjes zijn géén goed idee – zelfs niet diep in het bos en met een mondmasker. Toch hoeven ook echte party animals in deze caféloze weken niet in eenzaamheid te verzanden: in plaats van effectief de drukte op te zoeken gaan, kan je misschien de komende maanden je dansbenen nog eens de vrije loop laten op al die van virtuele feestjes die heus wel weer de kop gaan opsteken.

9. Online jeugdbeweging

Ook voor kinderen zijn het rare tijden: een extralange herfstvakantie, geen vriendjes meer die komen spelen én geen Scouts of Chiro meer op zaterdag. Op dat laatste heeft een handvol leiders uit de jeugdbeweging echter iets op gevonden: via de ‘Online Jeugdbeweging’ kunnen alle jongeren die daar zin in hebben zich elke zaterdag en zondag tussen 14u en 17u online melden voor allerhande spelletjes, originele activiteiten en opdrachten om thuis uit te voeren. Ook niet-leden van een jeugdbeweging, ouders, leiding en letterlijk alle andere mensen zijn welkom om mee te doen!

Openingsbeeld: troostkaarten van Uus Knops. 

Meer lezen over dingen die je kan doen in tijden van corona: