Ben jij de laatste tijd minder alert, lijkt je focus verdwenen en kun je je moeilijker concentreren op het werk? Kans is groot dat je niet ziek bent, maar dat het te wijten is aan de wintermaanden. Want volgens onderzoekers aan de Universiteit van Luik is je concentratie afhankelijk van het seizoen. Nog een reden om al uit te kijken naar de zomer.

Het onderzoek werd gepubliceerd in  Proceedings of the National Academy of Sciences, in een laboratorium werden gedurende 4,5 dagen, 28 jonge, gezonde deelnemers opgedragen taken uit te voeren. Het waren opdrachten waarvoor ze hun concentratievermogen en geheugen dienden te gebruiken. De breinactiviteit werd bijgehouden door een MRI-scan. Om een ‘neutrale seizoenssituatie’ te creëren, werden bepalende elementen als tijd en licht verborgen of neutraal gehouden. De testen werden een aantal keer per jaar herhaald.

Hoe actief onze hersenen zijn, bleek afhankelijk van het seizoen. Want de breinactiviteit van de deelnemers piekte in de zomer en had een duidelijke dip in de winter. Bij geheugen lag dat enigszins anders, in de herfst is ons geheugen op zijn best, in de lente het minst.

Volgens de auteurs is dit een interessante bevinding die aantoont dat er een verband is tussen je prestaties en het seizoen. Al moeten we rekening houden met het feit dat er slechts 28 deelnemers waren en dat er nog geen duidelijke reden is waarom die seizoenen onze hersenen beïnvloeden. Maar het is alvast een aangename gerusstelling voor degenen die minder alert waren, het ligt niet aan jou, het ligt aan het seizoen. 😉

Meer over onze hersenen:

SOURCE: Elle