Vandaag, op de Dag van nationale rouw, staan we samen stil bij alle slachtoffers die door het noodweer getroffen werden. Naast de zware tol van 31 overlijdens zijn er een hele hoop slachtoffers wiens huis onbewoonbaar is. België is opnieuw solidair en tal van initiatieven zijn opgezet om de mensen te helpen. Wat jij zelf kunt doen? Wij zetten het graag voor je op een rijtje.

#Aidehulp14-7: ontdek hulpvragen of stel jezelf kandidaat

Lien de Leenheer richtte #Aidehulp14-7 op, een platform waarop mensen hulpvragen kunnen stellen en je jezelf ook kandidaat kunt stellen om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, een slaapplek aan te bieden of spullen te doneren. Personen in nood kunnen zelf contact opnemen of je kunt zelf reageren op hulpvragen. Bekijk alle info op de website.

#helpenhelpt: Doneer aan Het Rode Kruis

Op de website rodekruis.be/helpenhelpt slaan het Rode Kruis en Croix Rouge de Belgique de handen in elkaar om de slachtoffers te helpen. Op het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kun je een vrije gift doen. Je kunt er jezelf ook aanmelden als vrijwilliger. Interessant om weten: voor een giftbedrag van 40 euro op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest, hierma is het giftbedrag voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Help als bedrijf

Wil je samen met je bedrijf een steentje bijdragen, stuur dan een mail naar relatiebeheer@rodekruis.be. Zij kunnen aangeven hoe en wanneer je hulp kunt bieden.

App4you: Bied je hulp aan

Verzekeringsmaatschappij Ethias lanceerde tijdens de lockdown het gratis platform App4You waarop je jezelf als vrijwilliger kunt aanbieden. Die app werd nu aangepast zodat je jezelf gemakkelijk als vrijwilliger kunt kandidaat stellen om de mensen in getroffen gebieden te helpen. Ethias rijdt daarnaast zelf ook met crisisteams in bussen het land af om de getroffen gebieden bij te staan bij het indienen van hun schadeaangifte.

Stop voorlopig even met de spullen

Het Rode Kruis en het Nationale Crisiscentrum roepen ondertussen op om niet langer spullen in te zamelen (tenzij ze expliciet gevraagd worden). Er zijn heel wat mensen die op eigen houtje naar de getroffen gebieden trekken om hulp te bieden, maar het Rode Kruis en het Nationale Crisisteam brengen liever eerst alle noden in kaart om daarna gericht te verzamelen wat effectief nodig is. Wil je helpen, doe liever een financiële gift of geef jezelf op als vrijwilliger.

Lees ook: