Iedereen heeft wel eens negatieve gedachten of angsten. Of het nu gaat om relaties, geld, werk of iets anders, volgens Amerikaanse schrijfster Byron Katie zijn er 4 vragen die je van je negatieve gedachten af kunnen helpen.

Byron Katie leed zelf erg onder een depressie. Daarom ontwikkelde ze zelf een methode om greep te krijgen op haar negatieve gedachten. Aan de hand van 4 simpele vragen kun je het allemaal rooskleuriger bekijken.

Het idee is eenvoudig. In plaats van hopeloos proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het zou moeten zijn, kunnen we beter onze eigen gedachten onderzoeken. Door de realiteit te aanvaarden zoals deze is kunnen we vrijheid en vreugde ervaren. Katie is zelf geen wetenschapper, maar wel ervaringsdeskundige… En deze 4 vragen hebben haar geholpen.

4 vragen

Stel je deze 4 vragen bij een doemgedachte die je hebt.

  1. Is het waar? Bv. Je vriendin vraagt je om te babysitten op haar kinderen, maar je hebt echt geen tijd. Je denkt misschien dat ze boos zal zijn, maar is dat wel zo?
  2. Weet je absoluut zeker dat het echt waar is? Je denkt dat ze ontstemd zal zijn, maar hoever gaat dat?
  3. Stel je voor dat je negatieve scenario waarheid wordt, wat voel je daarbij? Stress, angst, paniek?
  4. Stel je voor dat je negatieve gedachte weg is, hoe voel je je nu? Kalm, evenwichtig? Dat is het gevoel waar je naar moet streven.

Door je telkens deze vragen te stellen als je met negatieve gedachten zit, kun je jezelf positiever doen denken. Het vraagt natuurlijk wel wat geduld en oefening.

Meer tips om positief & gelukkig te zijn:

(Openingsbeeld: Sézane)

SOURCE: Feeling juli 2017 - Tekst: Lene Kemps