Dé 5 tips om een relatiebreuk te vermijden

Net zoals je auto regelmatig op onderhoud moet en je je computer met de nodige zorg moet behandelen, moet je ook je relatie onderhouden. Een relatiebreuk met 100% zekerheid voorkomen is helaas onmogelijk, maar je kan de risico’s serieus inperken. Dat zegt onder andere Michael D. Zentman, directeur van het postgraduaat ‘huwelijks- en koppeltherapie‘ aan de Adelphi Universiteit in New York. Hij verklapte aan Women’s Health dé tips om de kans op een relatiebreuk of echtscheiding te minimaliseren.

Januari is de maand waarin het hoogst aantal koppels uit elkaar gaan of scheiden. “Het meest voorkomende symptoom van een relatiebreuk is een emotionele breuk. De sterke band is er niet meer”, vertelt Michael. “Is de emotionele band weg, dan is de scheiding nabij.” Hier zijn 5 tips om te te zorgen dat die hechte band met je partner blijft. 

1. “Doe dingen alleen”

“In iedere relatie zijn er eigenlijk 3 partijen: de twee partners en de relatie zelf. Hoe hard we ook moeten focussen op onze relatie en hem blijven voeden, is het vooral ook belangrijk om onszelf te voeden. Door jezelf te verwaarlozen, zit je niet goed in je vel, en dat komt je relatie niet ten goede. Ga dus eens gezellig shoppen, lees een magazine in bad of ga met vriendinnen iets leuks doen. Doe dingen die je zelf gelukkig maken en je relatie wordt er alleen maar beter van. Bovendien geef je je partner het gevoel dat hij tijd en ruimte voor zichzelf krijgt. Win win dus.”

2. “Laat hem weten dat je er bent voor hem”

“Laat af en toe weten dat je er altijd bent voor elkaar. Geef hem een knuffel na het werk, masseer zijn schouders eens of vraag oprecht hoe het met hem gaat. (En luister dan ook). Hij voelt zich opgelucht, bovendien begrijp je beter waarom er soms stress-gerelateerde ruzies ontstaan. Je zult tijdens zo’n ruzie empathisch zijn in plaats van defensief te reageren.”

3. “Houd rekening met elkaars noden”

“We hebben allemaal een aantal noden die prioriteit hebben voor ons, affectie, bevestiging,... Vertel aan je partner wat voor jou prioriteit heeft, en vraag ook wat hij het belangrijkst vindt. Door te weten wat jullie het belangrijkst vinden, kun je aan elkaars noden tegemoet komen. Erg belangrijk, want mensen die hun noden niet vervuld zien, zoeken die vaak buiten de relatie.”

4. “Praat als je geërgerd bent”

“Soms erger je je aan kleine dingen die je partner doet, daar kun je nu eenmaal niet onderuit. Maar door erover te zwijgen kunnen die kleine frustraties zich opstapelen tot het moment dat je ontploft en waarschijnlijk zware woorden vallen. Praat dus als je geërgerd bent, doe het wel met respect en maak geen verwijten. Vergeet bovendien niet om vaak ‘dankjewel’ te zeggen tegen elkaar. Je voelt je gewaardeerd en dat komt je relatie alleen maar ten goede.”

5. “Plan een jaarlijkse controle”

“Neem 1 keer per jaar even een moment om samen te zitten en te praten over je relatie. Praat over de sterktes en zwaktes, en bespreek wat er beter kan. Door zo’n check-up blijven jullie op dezelfde golflengte en kan je relatie alleen maar verbeteren. Vind je het moeilijk om te praten? Misschien kan een psycholoog of relatietherapeut helpen.”

Meer over liefde & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content