Daarom vinden er meer scheidingen plaats in januari

Is een van je nieuwe voornemens om een einde te maken aan je huwelijk waarin je al een tijdje niet gelukkig bent? Je bent niet alleen. Het aantal echtscheidingen schiet in de eerste maand van het jaar de hoogte in. 8 januari zou dé dag zijn waarop het hoogst aantal scheidingen wordt aangevraagd. En dat heeft verschillende redenen.

Uit gegevens van Google Trends blijkt dat in januari meer Britten termen als ‘divorce’ intoetsen op hun zoekbalk. Vragen als ‘is het normaal dat ik wil scheiden van mijn partner?’ en ‘welk soort advocaat moet ik nemen om te scheiden?’ worden het vaakst gesteld. Ook in België is januari een drukke maand voor scheidingsadvocaten. Maar waar ligt dat nu aan?

1. Tijd om alles op een rijtje te zetten

Met de start van het nieuwe jaar zet je alles in je leven op een rijtje om nieuwe voornemens te maken. Hoewel velen willen stoppen met roken, eindelijk 5 kilogram verliezen of minder stressy zijn, betekent het voor vele het moment om een einde te maken aan een huwelijk of relatie. Volgens Katy Daly van Amicable, een online service die mensen die scheiden ondersteunt, ligt dat aan de post-Kerstmisperiode. Je stelt jezelf de vraag of dit nu eigenlijk het leven is dat je wilde.

2. Je ergert je terug

Die drukke periode van Kerstmis waarbij je cadeautjes uitpakt en gezellig rond de tafel zit, is nu afgelopen. Kleine ergernissen duiken terug de kop op, jullie hebben veel tijd doorgebracht en merken dat verwachtingen niet werden ingevuld.

3. Financiële druk

Na de kater van Nieuwjaar besef je ook pas hoeveel geld je nu eigenlijk wel niet hebt uitgegeven aan duur eten, leuke cadeautjes voor onder de boom en tonnen alcohol op die nieuwjaarsparty. Die financiële druk kan ook druk zetten op jou en jullie relatie. Lees hier nog eens welke geldvragen jullie zeker moeten bespreken als koppel. 

4. ‘Divorce Day’

In Groot-Brittannië is er zelfs een term voor: ‘divorce day’, de eerste dag na de kerstvakantie. Vaak is dit het moment waarop je reflecteert over de ergernissen van de voorbije maanden, door de drukte van de feestdagen en al die sociale gelegenheden zag je de kans niet om een einde te maken aan jullie huwelijk of relatie, nu wel.

Meer over huwelijken en relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content