De lieve lust: Hebben gender en leeftijd invloed op het voelen van lust?

Of het een zwoele zomer wordt, hangt van je goesting af. Waar komt ons verlangen naar een passionele vrijpartij vandaan? En hoe raak je geprikkeld? Al je vragen over lust en begeerte worden door onze experten beantwoord. Ditmaal: werkt lust anders bij mannen en vrouwen? En heeft leeftijd een invloed op onze lustgevoelens?

Werkt lust anders bij mannen dan bij vrouwen?

Katrien De Graeve: “Vanuit een evolutionaire optiek zouden mannen er als ‘actieve jagers’ een hogere seksuele drift op na moeten houden dan vrouwen. Maar dat is niet zo. Er bestaat een enorme variëteit in libido en die verschillen lopen over de categorie van man en vrouw heen. Wel maken hardnekkige stereotypische denkbeelden over de geslachten en hun respectievelijke zin in seks dat vrouwen zich vaak minder vrij voelen om die lust voluit te volgen. Van mannen veronderstellen we vaak dat ze altijd en overal zin hebben, terwijl we van vrouwen verwachten dat ze de grenzen van hun lichaam streng bewaken en zich terughoudender opstellen.”

Wim Slabbinck: “Vrouwen die dat niet doen, lopen vaak nog risico op slutshaming. Die ‘sletvrees’ – en het feit dat vrouwen proportioneel gezien nog altijd vaker slachtoffer worden van seksueel geweld – maakt dat er toch een klein gendergebonden verschil in lust blijft. Daarnaast beschikken mannen ook over net iets meer spontaan verlangen: voor hen kan het voldoende zijn om hun partner naakt onder de douche te zien om zin te krijgen. Vrouwen hebben daar vaak meer fysieke stimulatie voor nodig: zoenen of zacht strelen van erogene zones kan helpen om zin te krijgen.”

Vrouwen zijn door hun kwetsbaardere positie doorgaans gevoeliger voor veiligheid: geen betere booster voor hun libido dan een partner met wie ze zich intiem verbonden voelen

Rika Ponnet

seksuologe, relatiedeskundige en auteur

Rika Ponnet: “Vrouwen zijn door hun kwetsbaardere positie doorgaans gevoeliger voor veiligheid: geen betere booster voor hun libido dan een partner met wie ze zich intiem verbonden voelen. Iemand die veilige verbinding maakt zodat ze al hun remmingen kunnen laten varen om zich volledig over te geven. Meestal zijn vrouwen ook gevoeliger voor taal: een lief berichtje dat laat voelen dat je hen graag ziet, doet meer dan een pikante lingerieset of expliciete beelden.”

Is lust leeftijdsgebonden?

Jasmien Peeters: “Dat je zin in seks afneemt naarmate je ouder wordt, is een misvatting: lust is absoluut niet leeftijdsgebonden. Integendeel zelfs: veel vijftigers en zestigers genieten meer van seks dan toen ze jong waren. Door ervaring weet deze leeftijdsgroep goed wat ze precies leuk vinden in bed. Seksuele maturiteit maakt dat ze dat ook sneller durven aan te geven. Bovendien worden zestigers ook minder vastgezet door een schoonheidsideaal: ze aanvaarden hun lichaam meer zoals het is, waardoor ze ongedwongener en vrijer van seks kunnen genieten.”

Rika Ponnet: “Die zelfacceptatie en een rustigere aanpak van seks geeft mensen met de nodige jaren op de teller inderdaad vaak een streepje voor. Bovendien maakt de sterke emotionele connectie die mensen tegen die tijd vaak met hun partner hebben, dat ze hun gezamenlijke seksualiteit tot ongekende dieptes kunnen verkennen. Ook het idee dat vrouwen na de menopauze minder zin hebben in seks, klopt niet: ervaren vrouwen in die periode minder lust, dan zal dat veeleer aan sleur of aan een emotioneel gebrek in hun relatie liggen, dan aan een fysieke of hormonale verandering.”

De experten

  • Katrien Degraeve: hoofddocente Onderzoekscentrum voor Cultuur en Gender (UGent).
  • Rika Ponnet: seksuologe, relatiedeskundige en auteur van o.a. Blijf bij mij.
  • Wim Slabbinck: seksuoloog en auteur van Waarom mannen geen seksboeken kopen.
  • Jasmien Peeters: relatietherapeute, seksuologe.

Tekst: Hanne Vlogaert

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content