De post-serieblues van Elspeth: “Sex and the City voelde aan als een bubbel om in te verdwijnen”

Was jij ontroostbaar na de laatste aflevering van Game of Thrones of hou je je hart al vast voor wanneer Orange is the New Black binnenkort afloopt? Dan heb je misschien wel last van de post-serieblues. Voor Elspeth (37) was het einde van Sex and the City absoluut zo’n ervaring: “Sex and the City voelde als therapie en was de ideale bubbel om een avondje in te verdwijnen”, zo klinkt het.

“Mijn eerste kennismaking met Sex and the City dateert van een avond in het jaar 2000. Ik zat op hotel in Parijs en kwam tijdens het zappen terecht op een Franse zender die een gedubde aflevering uitzond uit een van de eerste seizoenen. Ook al sprak ik bijzonder slecht Frans, toch heb ik de aflevering gevolgd. Sarah Jessica Parker speelde daarvoor alleen in Hollywoodfilms mee, dus ik vond het heel gek om haar in een serie te zien. Toen leek je als actrice nog een keuze tussen films of series te moeten maken, terwijl tv-reeksen zoals Big Little Lies nu de grootste namen lokken.

Eenmaal terug thuis kon ik de reeks niet opzoeken omdat het internet nog niet ingeburgerd was. Ik verloor de serie uit het oog, tot ik enkele jaren later weer op een aflevering stuitte op een Nederlandse zender. Ondertussen was het derde seizoen al ingeblikt, dus ik heb de eerste jaargangen met andere woorden heel onsamenhangend gezien. Ik kocht de seizoenen apart op dvd’s in 2003, toen de reeks al zo goed als gedaan was in de Verenigde Staten, en zou later nog eens de verzamelbox aanschaffen om van het eerste tot het zesde seizoen alles uit te kijken.

Bubbel om in te verdwijnen

De allerlaatste afleveringen bekeek ik samen met mijn beste vriendin toen we in Londen woonden. Zij was ook grote fan van de reeks. We hadden geen televisie omdat we de aansluiting niet konden betalen, dus keken we op een oude laptop. Het was het hoogtepunt van onze maand.

Toen het afliep, was ik dan ook echt wel een beetje down. Ik verveelde me stierlijk. Ik ben iemand die graag altijd hetzelfde kijkt – ik weet zelf ook niet waarom. Sex and the City voelt aan als een bubbel waar ik in kan verdwijnen. Steeds hetzelfde kijken is een zekere vorm van therapie. Je leeft je in in werelden waar je zelf zou willen leven en zet je verstand op nul. Sommige mensen hebben vast hetzelfde gevoel met F.C. De Kampioenen (lacht).

Toen vier jaar na het laatste seizoen de eerste film uitkwam, keek ik daar enorm naar uit. Maar zowel deze als de tweede film vond ik teleurstellend. Ze hebben er een extreem glossy Hollywoodverhaal van gemaakt, waardoor ik nog weinig affiniteit voelde met de personages. De levensstijl van Carrie en co. was al onbetaalbaar in de serie, in de films werd het gewoon ongeloofwaardig. Hun luxeproblemen waren niet langer herkenbaar.

Relatable issues en relatieperikelen

Of ik de reeks nog zou aanraden? Zeker. Ik denk dat vele topics nog steeds erg relatable zijn voor jongeren, ook al is de serie misschien niet altijd even ‘woke’. Het viel me een tweetal jaar terug op dat er verschillende wereldvreemde en seksistische dingen gezegd worden in de reeks, maar dat kan ik wel plaatsen, aangezien het uit een andere periode komt. In Mad Men hoor je Don Draper ook regelmatig seksistische praat verkopen, omdat dat nu eenmaal de tijdsgeest was. Dat neemt niet weg dat jonge mensen nog steeds bezig zijn met relaties en seks.

Diezelfde post-serieblues heb ik ná Sex and the City bij andere reeksen nog wel ervaren, maar niet meer zo intens. Dat gaat snel weer weg. Het serieaanbod is zo groot dat je gauw vervanging vindt. Ik loop het risico om als een fossiel te klinken, maar ik mis soms de pre-internettijden waarbij je echt nog onverwacht op iets speciaals kon stuiten. Denk aan een bepaald album vinden in de platenwinkel of toevallig een leuke serie tegenkomen tijdens het zappen. Die magie zijn we door de jaren heen verloren.”

Sex and the City in een notendop

Geen enkel seksthema blijft onbesproken als deze vier vriendinnen uit New York op schok gaan. Hoe overleef je als geëmancipeerde vrouw in haar dertigerjaren een datingscene vol eikels? En welke schoenen zijn daar het meest geschikt voor?

Sex and the City is vanaf 21 oktober volledig beschikbaar in Play (en Play More) van Telenet.

Lees ook:

Tekst: Jorik Leemans – Foto’s: Jean Van Cleemput

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content