Leen Steyaert is de eerste Vlaamse menopauzeconsulente. In haar nieuwe boek ‘Jouw Menopauzeplan’ verzamelt ze gouden tips. Aan Feeling verklapt ze alvast drie dagen lang enkele weetjes. Vandaag heeft ze het over hoe we ons seksleven kunnen boosten tijdens de menopauze. 

Leen Steyaert: “Ik ga er niet omheen draaien: vanaf het moment dat je in de overgang komt, wordt je vagina droger en in de menopauze blijft ze droog. Dit vermindert seksueel genot en kan een flinke domper zetten op je seksleven. Het goede nieuws is dat er wel degelijk manieren zijn om seksueel actief te blijven. In tegenstelling tot onze grootmoeders, voor wie seks bijna uitsluitend diende om zich voort te planten, is seks voor de hedendaagse vrouw gewoon leuk. Het is een manier om haar vrouwelijkheid te uiten, te beleven en ermee te experimenteren. En er is geen sprake van dat je ermee stopt als je in de menopauze komt. Met deze tips verhoog je je seksuele bewustzijn.”

1. Rebalancing

Rebalancing is een vorm van lichaamswerk die afkomstig is uit India en die gericht is op aanraken. Via massage wordt de grens opgezocht tussen ontspanning en het aanraken van emoties. Het is een zeer goede therapie voor als je je om diverse redenen niet (meer) goed in je vel voelt en je je vrouwelijkheid weer tot bloei wilt brengen. Je kunt zowel alleen als samen met je partner bij een rebalancer terecht. Je leert er vaardigheden om je mooi, waardevol en op-en-top vrouw te voelen. Het oefenen van je bekkenbodemspieren of je nierkracht versterken zijn typische rebalancingoefeningen. Twee klassieke kegeloefeningen:

  • Om je bloeddoorstroming in de vagina te vergroten: adem uit en ‘duw’ met je vagina, alsof je iets uit je vagina wilt duwen. Houd dit drie seconden aan. Adem in en ontspan je. Doet dit 25 tot 50 keer.
  • Om de vaginale spieren te versterken: span de binnenste spieren van je vagina aan rond een vinger. Houd de spanning gedurende tien seconden aan. Ontspan je. Herhaal 10 tot 30 keer en wissel spanning met ontspanning af. Doe dit zo snel mogelijk.

2. Remedies tegen een droge vagina

Een droge vagina is een van de menopauzeklachten bij uitstek. Als je kiest voor hormonentherapie,  zul je merken dat je vagina beter bevloeid wordt. Als dit niet voldoende werkt of je niet hebt gekozen voor HST, zijn er nog andere remedies. Je hebt bijvoorbeeld heel wat natuurlijke glijmiddelen (kokosolie, aloë veragel, of Acidophilus-ovules). Zestra is een lustopwekkende olie die ook als glijmiddel dienstdoet. Deze olie bevat honderd procent natuurlijke middelen, die maken dat je je gemakkelijker opgewonden voelt en die je gevoelige plekjes nog gevoeliger maken, zodat je sneller een orgasme bereikt.

3. Maak je seksleven terug boeiend

Veel vrouwen hebben een verlaagd libido tijdens de menopauze. Om je libido te verhogen en opnieuw een bloeiend seksleven te kennen, is de eerste belangrijke stap ervoor te zorgen dat je vaginawand voldoende vochtig is. Tegelijk is het belangrijk om een nieuwe mindset rond je seksleven op te bouwen. Een orgasme en seksuele gevoelens zitten immers in de eerste plaats tussen je oren. Organiseer bijvoorbeeld een date met je partner. Niet eenmaal, maar eventueel verschillende keren per maand. Kies leuke, nieuwe locaties om elkaar te treffen. Maak het romantisch voor jullie beiden, met kaarslicht en een glaasje wijn. Stimuleer jezelf door te masturberen. Laat je partner zien hoe je opgewonden geraakt. Sommige complementaire artsen adviseren om testosterongel op je clitoris te smeren.

Meer lezen? Jouw menopauzeplan van Leen Steyaert is uitgegeven bij Van Halewyck.

Meer over relaties & seks: