Misschien vind je het leuk om je favoriete vakantiekiekjes te delen en af en toe een nieuwtje te posten, maar er zijn een aantal dingen die je maar beter niet op Facebook plaatst. Dat je je werkgever of niet moet zwartmaken weet je natuurlijk, maar ook met deze dingen let je beter op.

Mark Zuckerberg kreeg de voorbije tijd bakken kritiek over zich heen. En hoewel we allemaal durven klagen over onze privacy, geven we misschien wel te veel van onszelf prijs. Tijd om even je profiel onder de loep te nemen.

1. Je geboortedatum

Het mag dan wel leuk zijn dat je op je verjaardag even het gevoel hebt dat je ontzettend populair bent, je geboortedatum kan heel handig zijn voor fraudeurs. Je verjaardag kan zelfs een toegangscode zijn voor je bankgegevens of andere persoonlijke zaken. Haal dus op zijn minst je geboortejaar weg, maar liefst je volledige geboortedatum. Mensen die echt om je geven onthouden je verjaardag ook wel zonder een reminder van Facebook.

2. Je telefoonnummer

Het klinkt heel erg logisch, maar je telefoonnummer deel je liever niet op Facebook. Het kan een manier zijn voor dieven om te controleren of je thuis bent en natuurlijk kunnen ook mensen van wie je liever geen telefoons ontvangt je gemakkelijk bereiken. Onmiddellijk verwijderen dus.

3. Je adres

Wederom, ook mensen van wie je liever geen bezoek ontvangt, weten zo onmiddellijk waar je woont. Akelig. Bovendien moeten toch enkel de mensen met wie je in real life contact hebt, weten waar je adres precies is. Om dezelfde reden post je liever geen foto’s van je huis op Facebook.

4. Foto’s van je (klein)kinderen

Natuurlijk ben je trots op die lieverds, maar laat liever geen mensen meekijken naar de meest intieme familiekiekjes. De regel: stel jezelf altijd de vraag of de baby of peuter in kwestie de foto van zichzelf graag terugziet op het internet later. Trouwens, overdrijven is nooit goed, heel veel van je facebookvrienden zitten ongetwijfeld niet te wachten op het zoveelste kiekje, hoe schattig ook.

Lees ook: Daarom zijn koppels die weinig op sociale media posten net gelukkiger

5. Waar je (klein)kinderen naar school gaan

Klinkt misschien voordehandliggend, maar vaak wordt gedeeld waar kinderen schoollopen. Let er mee op! In 2016 waren er maar liefst 1.466 aangiftes van seksueel misbruik bij kinderen. Maak het dus vreemden met slechte bedoelingen niet gemakkelijk.

6. Waar je bent

Je bent op een geweldig festival, woont een fantastisch concert bij of maakt de reis van je leven. Heel verleidelijk om te delen met je vrienden, maar denk toch liever twee keer na. Door te laten weten waar je bent, laat je – niet enkel vrienden – weten dat je niet thuis bent. Gebruik je Facebook op je smartphone, zorg dan dat je locatiegegevens niet gedeeld worden.

7. Je creditcardgegevens

Uiteraard, deze ga je niet delen op je profiel. Maar ook via Messenger deel je deze gegevens liever niet. Want als je account gehackt is, maak je het de hackers wel heel gemakkelijk om een mooie buit te maken.

8. Je finaciële status

Mooi voor jou dat je een hoge financiële status hebt en zowat alles kunt kopen wat je wilt. Het enige wat je ermee bereikt is dat vrienden jaloers zijn en dat niet-vrienden je misschien een mooi slachtoffer vinden. Bovendien zit niemand te wachten op een foto van je zoveelste dure handtas, je gigantische villa of die te dure hotelkamer op je zoveelste reis.

9. Een foto van je boardingpass

Hoera! Je hebt uiteindelijk voldoende gespaard om die grote reis te maken. Hop, een kiekje van je boardingpass online. Zoals eerder gezegd, laat je liever niet weten wanneer je niet thuis bent. Daarnaast staat er op je boardingpass een unieke barcode die alle gegevens bevat die je met de vliegtuigmaatschappij deelde. Niet doen!

Lees ook: Stoef jij graag over je vakantie? Dit zegt het over jou

Hoe checken wat vreemden zien?

Natuurlijk wil je even kunnen controleren wat vreemden zien. Dat kan door op je profiel te klikken op ‘Weergeven als…’ Zo bekijk je wat mensen waarmee je geen vrienden bent, kunnen zien.

 

Meer over sociale media:

Bron: flair.be