Dit bepaalt (helaas) hoe gelukkig we zijn met ons leven

Een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Chapman University toont aan dat je zelfbeeld een heel grote invloed heeft op de tevredenheid over je leven. 

12.000 Amerikanen namen deel aan het onderzoek, en beantwoordden allerlei vragen over hun persoonlijkheid, opvattingen rond relaties, zelfvertrouwen, tevelisiekijkgedrag en persoonlijke kenmerken. 

"Onze studie toont dat het gevoel dat mannen en vrouwen hebben over hun gewicht en algemeen voorkomen, een enorme rol speelt in hoe tevreden ze zijn over hun leven in het algemeen", vertelt David Frederick, assistent professor psychologie, en leider van het onderzoek. 

"Bij vrouwen is de tevredenheid over hun voorkomen, de derde grootste voorspeller van de tevredenheid over hun leven. Op de eerste plaats staan tevredenheid over hun financiële situatie en tevredenheid met hun levenspartner. Bij mannen staat de tevredenheid over hun voorkomen zelfs op de tweede plaats, enkel de financiële situatie is een sterkere voorspeller voor hun algemene tevredenheid met het leven. 

Opmerkelijke resultaten

  • 24% van de mannen en 20% van de vrouwen die deelnamen voelt zich heel erg tevreden over zijn/haar gewicht.
  • 50% voelt zich iets of wat tot heel tevreden met zijn gewicht.
  • Mensen die zich niet tevreden voelden over hun gewicht, waren ook minder tevreden met hun seksleven.
  • Mensen met weinig zelfvertrouwen zijn bovendien bang dat hun partner hen verlaat.
  • Mensen die meer televisie kijken, zijn minder tevreden over hun gewicht.
  • Mensen die zich beter voelen over hun uiterlijk, hebben meer zelfvertrouwen, zijn gelukkiger met hun leven, seksleven, vriendschappen, partners, familie en financiële situatie.

Hoog tijd dus om zelfverzekerder te zijn! Voel jij je niet super in je vel? Hier vind je 7 tips voor een beter zelfbeeld. Vergeet zeker ook niet dat je altijd respect moet hebben voor jezelf. Hier lees je 10 tips voor meer zelfrespect.

Lees ook: 

6 tips om neen te leren zeggen

5 tips om minder zelfkritisch te zijn

10 tips die leiden naar geluk

Partner Content

Gesponsorde content