Je kent het wel, manlief is gewoon een beetje verkouden en ligt heel de dag in bed of hij stoot zijn teen en de dramaqueen in hem komt naar boven. Maar wat blijkt nu, vrouwen hebben toch een lagere pijngrens dan mannen.

Say whaaaat?!

Uit het Groot Nationaal Onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen naar pijn blijkt dat vrouwen wel degelijk pijngevoeliger zijn dan mannen. Er waren 9.000 mensen die aan het onderzoek deelnamen waarvan meer dan de helft van de deelnemers pijnklachten hebben die meer dan zes maanden aanhouden. Helaas zijn vrouwen hier in de meerderheid. Rugpijn is hier de allergrootste boosdoener. Rugpijn staat namelijk bovenaan het lijstje met maar liefst 23%, gevolgd door pijn in de benen op de tweede plaats met 6%.

Dat vrouwen pijngevoeliger zijn dan mannen komt doordat ze meer huidreceptoren hebben. Dat betekent dat als vrouwen en mannen bijvoorbeeld dezelfde wonde zouden hebben, vrouwen meer pijn zullen voelen dan mannen.

Wat kunnen we hier aan doen?

Geen nood! We kunnen die gevoeligheid voor pijn bestrijden zonder medicijnen. Het enigste wat we moeten doen om ongevoeliger te worden voor pijn is kijken naar pijnlijke beelden, zoals een film waarin iemand een been breekt. Voor wie liever niet in zijn luie zetel blijft zitten is er nog een tweede oplossing: sporten! Schuif die excuses aan de kant en trek die loopschoenen maar aan!

Volgens Monique Steegers is de belangrijkste conclusie dat mannen en vrouwen pijn anders ervaren en dat artsen mannen en vrouwen dus anders moeten benaderen als het om pijn gaat. Vaak wordt er echter geen rekening gehouden met dit verschil.

Volgens de redactie van Feeling kunnen we concluderen dat vrouwen misschien wel pijngevoeliger zijn, ze zeuren hier in ieder geval minder over dan mannen. Wij zijn er dus alvast van overtuigd dat vrouwen nog steeds het sterke geslacht zijn!

Lees ook: