Dit zijn volgens een relatietherapeut de redenen waarom veel mensen vreemdgaan

Zelf al eens overspel gepleegd of bedrogen door een partner? Zeker niet vreemd, 20% van de volwassenen krijgt te maken met overspel. En het is zeker niet alleen een mannenzaak, want ook vrouwen rijden regelmatig een scheve schaats. Maar hoe komt dat eigenlijk dat we ons laten verleiden? Relatietherapeute Dee Holmes legt uit.

“Iedereen kan vreemdgaan. En er zijn verschillende redenen voor.”

1. Wraak

“Een partner die erg veel uren klopt, vaak in het buitenland zit voor zijn werk of te weinig aandacht geeft (volgens de partner)... Voor sommigen is overspel eigenlijk een soort van wraak. Vreemdgaan is dé manier om de controle terug te nemen. Eigenlijk is het vooral een schreeuw om aandacht en bewijst het dat de communicatie niet goed zit.” Ontdek hier dé tips voor betere communicatie met je partner. 

2. Nood aan ‘goede’ seks

Wanneer de sleur in je relatie sluipt, komt het wel eens minder van seks. Of misschien heeft een van de twee een groter libido dan de ander óf een ander idee over bepaalde fantasieën. “Als een persoon zich seksueel niet bevredigd voelt door slaapkamer- of andere problemen, is het niet zo vreemd dat hij/zij die na een tijd ergens anders zoekt. Het is dan ook een belangrijke oorzaak van overspel.

3. Uit verveling

Als je vrijgezel bent, kun je erop los flirten en daten. Maar een keer in een relatie ligt dat moeilijker. “Partners bedriegen weleens om hun leven spannender te maken, uit verveling of uit nieuwsgierigheid. Of ze er nu mensen mee kwetsen of niet, overspel maakt hun leven een beetje spannender.”

4. Tijdens de zoektocht naar bevestiging

Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Dat gaan over een slecht zelfbeeld of onzekerheid door leeftijd bijvoorbeeld. “Die onzekerheid speelt soms een rol in overspel. Zo kan het verlangen om terug jong te zijn, een trigger zijn om overspel te plegen. Want slapen met iemand die jonger is, doet je zelf terug jong voelen.”

5. Omdat het ‘moet’

“Monogamie is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen zullen altijd een manier vinden om overspel te plegen. Oorzaken zijn bijvoorbeeld bindingsangst of een seksverslaving. Happily ever after met één persoon is gewoon niet evident voor hen.”

Hoe herken je overspel?

Er zijn heel wat verklaringen voor overspel, maar hoe herken je nu eigenlijk of je partner vreemdgaat? Deze bedriegers klappen uit de biecht en leggen uit wat 10 signalen zijn om het te herkennen. 

Meer over relaties & seks:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content