“Het is mooi als mensen elkaar helpen”, vinden zowel de zakenvrouw als de galeriste. Claire Tillekaerts en Sofie Van de Velde over geld en geluk, kinderen en kunst.

Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade (FIT), zit op kantoor, waar het net iets te koud is. “Het is hier zeventien graden! Ik heb drie truien aan.” We zien haar tussen twee regiomeetings in. “Net nog heb ik met onze collega’s in Azië gepraat. Na ons interview is Amerika aan de beurt. Als baas – wat een verschrikkelijk woord is dat toch – van FIT ben ik verantwoordelijk voor 330 mensen, en die taak neem ik ernstig. We zijn een grote familie, zo zie ik het, en dat gevoel moet je onderhouden.” Galeriste Sofie Van de Velde bevindt zich in haar huiskamer, omringd door boeken, kunst en kinderen. “Mijn zoon studeert boven voor een examen. Hij wil maatschappelijk werk doen, net zoals ik vroeger.”

Verder lezen?
Wil je graag verder lezen en ongelimiteerd genieten van al onze artikels? Maak dan snel een account aan en stap binnen in de wereld van Feeling.
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut en krijg toegang tot alle Feeling artikels.

Wie zijn Claire Tillekaerts en Sofie Van de Velde:

Sofie Van de Velde (48), eigenares van de gelijknamige galerie

  • Is voorzitter van de Federation of European Art Galleries Associations, een koepelorganisatie die ijvert voor een gezonde kunstmarkt.
  • Is ondervoorzitter van de BUP (Belgische moderne en hedendaagse kunstgaleries).
  • Haar galerie won in 2018 op de kunstbeurs Art Basel de Innovation and Creativity-award bij de uitreiking van de European Gallery Awards.
  • Samen met Europese collega’s ontwikkelde ze een Code of Conduct, een middel om de rol van alle indicatoren in het kunstenveld zichtbaar te maken en op elkaar te enten.
  • Ze is experte in de tv-serie Stukken van mensen.

Claire Tillekaerts (64), CEO van Flanders Investment & Trade

  • Ze was advocaat aan de balie in Gent, en diensthoofd-coördinator van de Juridische Dienst Hogeschool Gent Associatie Universiteit Gent.
  • Ze is o.a. voorzitter van het Film Fest Gent en lid van het beheerscomité Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen.
  • Ze is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Regentenraad van de Nationale Bank.
  • Het Fonds Aurore Ruyffelaere werd bij de Koning Boudewijnstichting ondergebracht ( auroreruyffelaere.be).

Foto’s: Rebecca Fertinel. 

Meer lezen over kunst en vrouwen: