Een geluk bij een ongeluk: Djennah werd het slachtoffer van fraude en is nu budgetcoach

Soms lijkt het alsof je leven dramatisch uit de bocht gaat. Maar wie niet bij de pakken blijft zitten, weet: via die bocht kom je evengoed uit bij de weg naar geluk. Djennah kreeg schulden door haar malafide baas, maar begeleidt nu zelf mensen via budgetbrunette.be.

 

Djennah werd het slachtoffer van fraude en is nu budgetcoach

Djennah (28): “Wat ik heb meegemaakt, is zo’n waanzinnig verhaal, bijna niet te geloven. Ik werd aangeworven als personeelsmanager voor enkele horecazaken, maar wist niet dat mijn werkgever werd gezocht door het gerecht. Hij had mijn paspoortgegevens misbruikt om in míjn naam een horecazaak te openen. Systematisch startte hij zo nieuwe zaken op, altijd in naam van iemand anders en met een btw-nummer dat niet bestond. Vervolgens zette hij er personeel in, maar hij betaalde nooit lonen of leveranciers. Telkens voordat het bedrog aan het licht kwam, verdween hij met de volledige opbrengst van die korte periode, om ergens anders opnieuw te beginnen. Omdat het nooit in zijn naam gebeurde, konden ze hem heel moeilijk te pakken krijgen.”

“Ik heb er zelf drie jaar over gezwegen, maar nu ik er zo open over ben, herkennen velen zich in mijn verhaal”

“Hij speelde het slim, niks wees erop dat het om fraude ging. Maar toen stopten er plots vier politiewagens voor de deur en verdween hij razendsnel langs de achterdeur. Ik raakte in paniek en verliet zelf ook de zaak, maar een van de politieagenten had me herkend. Ze woonde in de straat van mijn ouders en waarschuwde hen dat ik in een verkeerd milieu was beland. Uiteindelijk bleek dat mijn ‘baas’ al zes jaar werd gezocht. Samen met de politie heb ik hem in de val kunnen lokken en hij moest naar de gevangenis.”

“Hij heeft me nooit betaald, terwijl ik wel veel kosten had gemaakt. Zo moest ik bijvoorbeeld zelf een auto huren: ‘De firmawagen wordt pas volgende maand geleverd, ik betaal je terug.’ Plots stond ik 20.000 euro in het rood. Ik heb daarna nog een hele tijd aangemodderd en zocht een andere job, maar kreeg het niet opgelost. Ik liep het risico om alles kwijt te raken, ook mijn appartement. Daarom ben ik in collectieve schuldenregeling gegaan. Er werd beslag gelegd op mijn loon totdat alle schulden waren terugbetaald. Ik moest me redden met amper 50 euro per week. Hoe je je dan voelt, dat is onbeschrijflijk, zoveel schaamte en schuldgevoel. Ik was inmiddels alleenstaande mama en besloot keihard te werken om zo snel mogelijk schuldenvrij te zijn. De advocaat had berekend dat het zeven jaar zou duren, maar dat zag ik niet zitten. Ik begon dubbele shiften te werken: van 6 u tot 21 u. Ik was elke avond kapot, maar zo is het me gelukt om alles binnen drie jaar terug te betalen.”

“Ik vond het een beetje beangstigend om daarna opnieuw zelf in te staan voor mijn financiën. Ik schreef me in voor een cursus budgetbeheer, las een hele resem boeken en zette mezelf zo weer op de rails. Ik heb ontdekt dat best veel mensen financiële problemen hebben, maar in onze maatschappij wordt daarover gezwegen. Als je schulden hebt, ben je marginaal. Ik heb er zelf ook drie jaar niet over durven praten, maar nu ik er zo open over ben, krijg ik veel berichten van mensen die zich in mijn verhaal herkennen. Ik heb er zelfs mijn beroep van gemaakt en ben nu budgetcoach. Mensen met minimale schulden, maar bijvoorbeeld ook koppels die goed verdienen en toch niet kunnen sparen, begeleid ik naar gedragsverandering. Het is een fantastisch beroep waar ik heel gelukkig van word. Mijn doel is om mensen te helpen voordat het te laat is.”

 

Meer getuigenissen van lezeressen:

Tekst: Evelien Rutten – Beeld: Rebecca Fertinel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content