Getuigenis: Isabelle (36) leefde met een narcist: “Een rollercoaster waar je moeilijk afraakt”

Wat als je partner niet is wie hij lijkt? Isabelle* (36) was jaren samen met een narcist. “Achteraf gezien waren er al snel signalen, maar het duurde lang voor ik ze zag.” Ze deelt haar verhaal om andere slachtoffers een hart onder de riem te steken. “Mijn advies? Ren zo hard als je kunt en verbreek alle contact.” Hieronder deelt ze haar verhaal.

“Toen ik Marnix leerde kennen, was ik laaiend enthousiast. Hij was knap, succesvol en werd door veel vrouwen aanbeden. Ik voelde mij de lucky one omdat ik aandacht van hem kreeg. Hij had nog een relatie, maar luchtte bij mij zijn hart: hij vertelde hoe slecht het ging en dat zijn partner hem bedroog. We werden vrienden, hij was ontzettend lief voor mij en ik vertrouwde hem. Toen ik verliefd op hem werd, zette hij een punt achter zijn andere relatie. Zo vertelde hij alleszins.”

“Ik dacht dat ik met Marnix de hoofdvogel afgeschoten had. Knap, charmant en altijd vriendelijk. Tot de emotionele rollercoaster begon”

In het begin was het allemaal rozengeur en maneschijn. “Ik keek naar hem op: hij was altijd vriendelijk, vrolijk en charmant. Het leek alsof ik de hoofdvogel afschoten had. Meer zelfs: dit was de vader van mijn kinderen, voelde ik. Achteraf gezien waren er al snel signalen, maar die zag ik op dat moment niet. Dat ik mijn locatie telkens moest doorsturen of dat hij de wachtwoorden van mijn telefoon wilde hebben, bedekte ik met de mantel der liefde. Ik was zo verliefd en trok er mij weinig van aan. Hij probeerde me te isoleren: ‘Ben je dan niet graag bij mij?’, vroeg hij als ik met vriendinnen wilde afspreken. Ik gaf zelfs mijn job op – volgens Marnix was mijn baas een manipulator die het slecht met me voorhad.”

“Het lijkt gemakkelijk om te vertrekken, maar dat is het niet. Het is een manipulatief spelletje van aantrekken en afstoten. Als Marnix mij weer eens gekleineerd had of had gezegd dat ik niets waard was, kwam hij daarna met een charmeoffensief. We maakten een reis bijvoorbeeld. Of dat beloofde hij toch. Een narcist is een meester in manipuleren. Hij beloofde een tripje, maar wanneer ik er dan terug over begon, zei hij dat ik gestoord was, dingen fantaseerde en dat hij daar nooit iets over had gezegd. Na een tijdje begon ik te twijfelen aan mezelf: ben ik nu gek aan het worden?”

“De goede periodes werden steeds vaker afgewisseld met slechte. Hij haalde me steeds vaker van het voetstuk waar ik eerst op stond. De ergste dingen kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd. Alle eigenschappen die hij eerst zo leuk vond, waren opeens heel slecht. Dat ik altijd vrolijk was of impulsief, bleek opeens vreselijk. Vrienden zette hij stelselmatig tegen mij op: hij brak mijn vrienden af bij mij, maar deed het omgekeerde bij hen. Hij zei dat ik ziek was. Natuurlijk begon ik te twijfelen aan mezelf.

“Een narcist is een meester in manipuleren. Na een aanval beloofde hij me een reisje. Als ik er terug over begon zei hij dat ik zot was en dat hij er nooit iets van gezegd had. Natuurlijk begon ik te twijfelen aan mezelf”

Het perfecte plaatje op Instagram

Op sociale media leek het koppel nochtans perfect. “Mensen konden niet geloven dat hij niet zo geweldig was als hij in het openbaar leek. Alles draaide om schijn. Naar de buitenwereld toe waren wij een topkoppel en was hij ontzettend lief voor mij. Als er weer eens een gigantisch conflict was, postte hij een mooie foto op Instagram en dweepte hij met hoe graag hij mij wel niet zag. Hij zei mij dan ook hoeveel hij van me hield. Verblind door de liefde bleef ik toch.”

“We kregen samen een zoontje, daar ben ik nog steeds heel gelukkig om. Maar na een tijdje bleef van de gelukkige Isabelle weinig over. Ik zat niet goed in mijn vel, weende veel, voelde me lusteloos en belandde uiteindelijk in een depressie. Het was mijn psychiater die mij voor het eerst wees op narcisme. Ik begon erover te lezen en opeens vielen alle puzzelstukken in elkaar. Liegen, manipuleren, zijn eigen geluk altijd vooropstellen... Ik herkende alles wat ik zag en las. Het duurde nog een tijdje voor ik de stap durfde te zetten, maar toen hij een week op zakenreis moest, heb ik alles gepland. Ik nam een advocaat onder de arm en schakelde mijn ouders in. Natuurlijk was hij boos en probeerde hij mij terug voor zich te winnen. Maar ik voelde me gesterkt door alles wat ik gelezen had. Dit lag niet aan mij, en een narcistisch persoon veranderen, is simpelweg onmogelijk.

We zijn nu twee jaar verder en ik ben zelfzekerder. Ik ben nog niet 100% de oude, maar ik voel dat ik er zal geraken. Daarom vind ik het belangrijk om dit interview te doen: leven met een narcist is loodzwaar, maar er is altijd een uitweg. Laat je niet wijsmaken dat je niks waard bent zonder hem/haar. Maak jezelf los en verbreek al het contact, want een narcist zal er alles aan doen om je terug voor zich te winnen.

Zoek hulp!

Het duurde even voor Isabelle de hulp vond waar ze nood aan had. “Ik zocht tevergeefs naar zelfhulpgroepen of instanties waarbij ik terecht kon. Het is mijn droom om ooit een community op te richten waar slachtoffers terecht kunnen met vragen, want de impact is echt groter dan je denkt.” Ben je of denk je het slachtoffer te zijn van narcisme? Aarzel niet om naar een psycholoog te stappen. Nood aan een gesprek? Bel Tele-onthaal op het nummer 106.

* Isabelle en Marnix zijn schuilnamen. 

Meer artikels over liefde en relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content