Efficiënt werken: 3 tips om een inspirerende leider te zijn
Een ruime meerderheid van de werkenden heeft regelmatig weinig of zelfs geen zin in zijn werk. En dat is doodzonde. Voor je eigen succes en plezier, voor de samenwerking met je collega’s en voor de resultaten van jouw organisatie. In haar boek ‘Zin houden in je werk’ geeft bedrijfskundige Godelieve Meeuwissen adviezen over wat je er zélf aan kan doen om meer zin in je werk te krijgen. Aan Feeling onthult ze drie dagen lang haar praktische tips. Vandaag licht ze toe wat je als leidinggevende kan doen om op een inspirerende manier leiding te geven.
1. Creëer een veilige sfeer voor jouw teamleden
Om een inspirerende leider te zijn is het belangrijk dat je jouw teamleden uitdaagt om nieuwe taken en projecten op te pakken. Een veelvoorkomende reden voor veel mensen om géén nieuwe dingen uit te proberen is het koste wat kost willen voorkomen dat iets mislukt. Zorg er als leider van jouw team voor dat er een veilige sfeer is waar fouten gemaakt mogen worden. Hoe lastig dat ook voor je is. Het creëren van een veilige sfeer is een randvoorwaarde als je wilt dat je mensen zich kunnen ontwikkelen. In een veilige sfeer praat je eerlijk over je fouten, deel je openlijk wat je valkuilen zijn en val je elkaar niet af als iets niet goed is gegaan.
2. Zorg dat iedereen een ‘talentdebuut’ kan maken
Iemand uitdagen iets te doen wat hij nooit eerder heeft gedaan, maar wat wel bij zijn talent past, is een geweldige aanmoediging. Zorg dat je goed weet waar iemand heel goed in is en zorg ervoor dat iemand het aandurft om op wat voor manier dan ook een ‘talentdebuut’ te maken. Dat kan in het groot, maar ook in het klein. Je kunt je collega met het talent ‘versoepelen’ naar een ontevreden projectleider sturen of je laat het ‘pietje‑precies’-talent lastige stukken nalezen. Ook al staan dat soort taken niet in hun taakomschrijving. Moedig je mensen aan om op nieuwe gebieden in actie te komen. Met een beetje aanmoediging kan hun talent enorm groeien.
3. Probeer ook terughoudend te zijn in het leidinggeven
Wanneer je iemand hebt kunnen aanmoedigen om bijvoorbeeld een talentdebuut te maken, dan is het de kunst om iemand daarbij niet al te veel te helpen. Dan gaat namelijk alle lol eraf. Het is natuurlijk essentieel dat duidelijk is wat er precies moet gebeuren. Hoe iemand dat uiteindelijk doet: dat mag of eigenlijk moet hij zelf weten. Het is slim om dan als leidinggevende terughoudend te zijn. Anders zal diegene nog steeds twijfelen of hij het zelf kan. Of erger nog: de ander krijgt het gevoel dat jij het toch niet helemaal vertrouwt.
Wanneer je aan jouw teamleden duidelijk laat zien dat het in jouw team veilig is om fouten te maken, dan zullen ze eerder geneigd zijn om zich te laten uitdagen op hun talent. Als jij je als leidinggevende verder niet te veel bemoeit met hoe iemand zijn werk doet, dan zul je zien dat jouw teamleden plezieriger en succesvoller hun werk kunnen doen.