Home Psycho & Relatie Geen haar meer in de boter: zo pak je relatieproblemen samen aan

Geen haar meer in de boter: zo pak je relatieproblemen samen aan

Geen haar meer in de boter: zo pak je relatieproblemen samen aan

In iedere relatie is er wel eens ruzie, meer zelfs: volgens relatie-experten moet je je pas écht zorgen maken als er nooit eens stevig gediscussieerd wordt. Volgens de bekende psycholoog John Gottman zijn dit de 4 stappen om problemen uit de weg te ruimen.

 

Ruzie met je partner? Deze 7 dingen mag je écht nooit doen.

Rommel in huis, te laat komen of jaloezie… In iedere relatie duiken er vroeg of laat wel eens problemen op. Volgens John Gottman zijn dit de 4 stappen die je moet volgen om ieder probleem van de baan te ruimen.

1. Zeg wat op je lever ligt

En doe dat op een rustige manier. Klagen mag gerust, maar bekritiseer je partner niet en val niet aan. Zeg hoe je je voelt zonder te beschuldigen. Gebruik dus liever ‘ik vind het niet leuk dat…’ in plaats van ‘jij doet ook altijd…’. Begin je zin dus altijd met ‘ik’. Beschrijf wat je voelt, wees duidelijk en beleef. Vertel het wel onmiddellijk, laat frustraties niet eerst eindeloos opbouwen.

Hier lees je welke vervelende eigenschap eigenlijk het teken van een goede relatie is

2. Accepteer en geef toe

Laat de spanning niet escaleren en wees niet té negatief. Deel je gevoelens, zeg sorry en druk je appreciatie uit. Ook al ben je boos. En probeer zelf te focussen op de positieve eigenschappen van je partner en jullie relatie.

Hier ontdek je 7 tips om écht positief in het leven te staan.

3. Kalmeer en troost elkaar

Probeer elkaar een beetje te kalmeren. Ruzies leiden ertoe dat je je overweldigd voelt. Vaak ben je te gepikeerd om écht te luisteren naar wat je partner zegt. Neem even een pauze, kalmeer jezelf en/of je partner en geef elkaar een dikke knuffel. Ook een grapje kan helpen om de spanning wat weg te nemen.

Heb je het gevoel dat de sleur om de hoek loert? Hier lees je hoe je terug verliefd wordt op je partner volgens de wetenschap.

4. Sluit compromissen

Als jullie gekalmeerd zijn en geluisterd hebben naar elkaars verhaal, is het tijd om compromissen te sluiten. Volgens Gottman is dit een goede oefening om te proberen. “Beslis samen welk probleem je graag wilt aanpakken. Teken vervolgens allebei twee cirkels op een blad. Je tekent een grote cirkel met daarin een kleinere cirkel. In de kleine cirkel schrijf je die aspecten van het probleem waarop je écht niet wilt inboeten. In de grotere buitencirkel schrijf je waarop je bereid bent compromissen te sluiten. Probeer om de grote cirkel zo groot mogelijk te maken, en de kleine zo klein mogelijk. Bekijk samen wat jullie getekend en geschreven hebben en zoek naar de gezamenlijke punten waarop jullie compromissen willen sluiten.”

Door problemen telkens onmiddellijk aan te pakken, los je ze veel gemakkelijker op. Veel succes! 😉

Meer tips voor een goede relatie:

SOURCE: The Gottman Insitute