Getuigenis: Ella kwam na de geboorte van haar zoon te weten dat haar vriend een affaire had

“Toen onze zoon drie maanden oud was, kreeg ik van Matthias een brief: ‘Ik heb me altijd zo gelukkig geprezen met jou, maar ik ben verliefd op iemand anders.’” Wat Ella (40) nooit voor mogelijk achtte, werd waarheid: haar vriend en de vader van haar zoon had tijdens haar zwangerschap iemand anders leren kennen en leidde een dubbelleven.

Wegdrijven

“Matthias en ik waren dertien jaar lang heel verliefd. Na het kopen van ons droomappartement, werd ik zwanger. De eerste maanden van mijn zwangerschap waren gelukzalig, maar na twee maanden voelde ik Matthias stilaan van mij wegdrijven”, vertelt Ella. Terwijl Matthias steeds meer nood had aan vrijheid, uitte Ella haar zorgen hierover bij haar vrienden. “Zij wezen mij op de hormonen die door mijn zwangere lichaam raasden en me overgevoelig maakten. Ook wanneer ik hem confronteerde, wimpelde Matthias me geïrriteerd af.”

Ik heb zelf de keuze gemaakt om met hem te breken. De dag dat ik terug bij mijn ouders introk, kon ik weer ademen

Op het moment dat hun zoontje Bas geboren werd, leek alles opnieuw koek en ei tussen de kersverse ouders. Een paar maanden later werd echter duidelijk dat de problemen niet van de baan waren. “Er klopte weer iets niet”, aldus Ella. “Sommige avonden kwam Matthias niet meer thuis en zat ik huilend alleen met onze baby op de bank.” Na enkele maanden van tranen en ruzies, kreeg Ella een brief van Matthias. “Hij was verliefd geworden op iemand anders, een vrouw die in hetzelfde appartementsgebouw woonde. De affaire was tijdens mijn zwangerschap begonnen. Mijn wereld stortte compleet in elkaar.” Toch wou Matthias Ella niet loslaten, wat resulteerde in een periode van nog meer liegen en bedriegen. “Wanneer hij zogezegd weer voor ons gezin koos, vertelde een vriendin me dat ze hem en haar samen had gezien. Uiteindelijk heb ik zelf de keuze gemaakt om met hem te breken. De dag dat ik met Bas terug bij mijn ouders introk kon ik weer ademen.

Dikke pech

Na tien jaren van trial and error zijn Ella en Matthias er nu in geslaagd een goede verstandhouding en vertrouwensband op te bouwen. “We moesten helemaal van nul opnieuw beginnen en maken nog steeds fouten. Maar we willen allebei zo veel mogelijk tijd met onze zoon doorbrengen en dus zijn we de voorbije winter met ons drieën gaan skiën en vertrokken we voorbije zomer op surfvakantie met Bas.” Deze vriendschappelijke relatie voelt goed voor Ella, hoewel het beeld dat ze vandaag van haar ex-partner heeft erg complex blijft. “Matthias is twee verschillende personen voor mij. Enerzijds is hij nog steeds de ‘moordenaar’ van mijn vorige zelf. Anderzijds is hij familie en beschouw ik hem niet meer als de ultieme slechterik in ons verhaal.” Want hoewel ze zijn beslissingen nooit zal goedpraten, kijkt Ella met een zekere mildheid op het overspel terug. “Het is als een ongeluk dat ons beiden overkomen is: we hebben dikke pech gehad.”

Het is verleidelijk om te denken ‘ik ga mijn gevoel achterna’, maar de gevolgen van die keuze zijn onvoorspelbaar

Teletijdmachine

Ella heeft geen spijt van haar aanpak en wil voornamelijk focussen op wat ze uit deze crisissituatie opstak. Daartegenover blijven de keuzes van Matthias wel aan zijn geweten knagen. “Hij vertelde me eens dat hij wou dat hij een teletijdmachine had om alles ongedaan te maken. Enkele maanden geleden zei hij dat hij nog steeds veel aan mij denkt. ‘Als ik echt kon kiezen, zou ik mijn leven met jou willen verderzetten’, zei hij. Maar ik vrees dat ik nooit meer zeker zal kunnen zijn van zijn oprechtheid.”

“Dat je dus best twee keer nadenkt voor je je relatie op het spel zet voor een nieuwe verliefdheid”, besluit Ella. “Het is verleidelijk om te denken ‘Ik leef maar één keer, ik ga mijn gevoel achterna’, maar de gevolgen van die keuze zijn onvoorspelbaar. Wij staan nu allebei gelukkig evenwichtiger in het leven en ik leer mijn buikgevoel te volgen, op weg naar iemand die me rust kan bieden.”

*Ella, Matthias en Bas zijn pseudoniemen. Het openingsbeeld is een stockbeeld. 

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content