Gezinnen & hun geld: Single mama Kristel combineert drie jobs om rond te komen

Single mama Kristel combineert drie jobs om rond te komen. Ironisch genoeg verdient ze daardoor te veel om nog in aanmerking te komen voor sociale tarieven: “Wie hard werkt, wordt gestraft.”

 

Wie

  • Kristel is single mama. Ze heeft twee dochters, Hannah en Noor.
  • Ze combineert een voltijdse job in het onderwijs met flexijobs in de horeca. Hannah en Noor studeren aan de hogeschool.

In & uit

  • Netto-inkomen: +- 2.700 euro (onderwijs) + 300 tot 700 euro (flexi-jobs).
  • Hypothecaire lening: 1.200 euro.
  • Energie: 350 euro.
  • Boodschappen: 250 euro.
  • Benzine: 200 euro.
  • Internet en gsm: 150 euro.
  • Hogeschool: 200 tot 500 euro.

Kristel: “Mijn dochters wonen voltijds bij mij. Dat maakt dat we dus constant met drie volwassen mensen gebruikmaken van het water en de elektriciteit in onze woning, dat ik drie volwassen mensen moet voeden. Bovendien studeren ze allebei verder aan de hogeschool, wat, ondanks een studiebeurs, ook veel geld kost. Mijn voltijdse job als lerares betaalt niet slecht, ook dankzij mijn jaren anciënniteit, maar het is, nu het leven zo duur is geworden, niet meer voldoende om rond te komen. Daarom doe ik er in het weekend flexi-jobs bij, vaak shifts van 10, 11 uren in de horeca.”

50 euro boete

Kristel klaagt niet. “Ik heb geen enkel probleem met hard te werken, ook al gaat dat ten koste van mijn sociaal en familiaal leven. Wat me wel frustreert, is hoe weinig je ervoor terugkrijgt. Ik moet meerdere jobs doen om rond te komen, maar door zo veel te werken is mijn inkomen te hoog om in aanmerking te komen voor sociale huisvesting, of sociale tarieven voor gas en elektriciteit. Soms denk ik: ik zou beter helemaal niet werken, dan had ik wél recht op al die voorzieningen.”

‘Het was voor de rest van de maand kiezen: of die belasting, of eten op tafel’

“Het lastigste vind ik zelf het voortdurende rekenen. Hoeveel hou ik over na het betalen van alle vaste kosten? Als alles goed gaat, kom ik rond, maar een onverwachte kost bezorgt me slapeloze nachten. Onlangs was mijn wasmachine stuk. Die moest ik laten herstellen. Niet veel later werd ik door de politie aan de kant gezet: ik was te laat met het betalen van mijn verkeersbelasting. Dat is waar, maar door die kost van de wasmachine was mijn budget op, en was het voor de rest van de maand kiezen: of die belasting, of eten op tafel. Dan stel je prioriteiten. Ik kreeg er een boete van 50 euro bovenop. In schijven afbetalen was niet mogelijk. ‘U werkt toch, mevrouw?’ Maar voor mij, als alleenstaande, is 50 euro véél geld. Dat lijkt niet iedereen te begrijpen.”

Therapiehond

“Mijn dochters en ik zijn goed geworden in het vinden van creatieve oplossingen. Shoppen doen we bijvoorbeeld graag in de Kringloopwinkel, al merken we dat sinds de energiecrisis meer mensen die winkel hebben ontdekt en het aanbod kleiner wordt. Ook op Vinted scoren we mooie stukken voor weinig geld. Om benzine te sparen, nemen we zo vaak mogelijk de fiets, en wellicht gaat komende winter de thermostaat een paar graden naar omlaag. In de supermarkt kopen we huismerken en letten we op de promoties. Zo kun je met weinig geld toch veel doen.”

“En toch, ondanks de moeilijke tijd, is er één niet-noodzakelijke kost die we onszelf gunnen: Tibo, onze hond. Onze therapeut, noemen we hem vaak lachend. Hij kost wat geld aan voeding en af en toe de dierenarts, maar hij geeft ons zoveel vriendschap, plezier en ontspanning. Dat geluk willen we onszelf niet ontzeggen.”

Tips

  • Koop tweedehands. In de Kringloopwinkel, bijvoorbeeld, vind je vaak mooie kleding en toffe spullen voor weinig geld.
  • Neem de fiets in plaats van de auto: goedkoper én gezonder.

Deze getuigenis is anoniem, de echte namen zijn bekend bij de redactie.

 

Lees ook:

Door: Evelien Roels. Illustraties: Gorgeous Georges Studio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content