Muriel, Conny en Eline konden hun verontwaardiging niet langer negeren. Vrouwen die in de financiële wereld worden weggecijferd en dat vonden zij anno 2019 niet meer kunnen. Met hun investeringsbedrijf, We are Jane, willen zij vrouwen met een visie dezelfde kansen geven die mannen al jaren krijgen.

Wie en wat? Muriel Uytterhaegen (46), Conny Vandendriessche (55) en Eline Talboom (51) vormen samen investeringsmaatschappij ‘We are Jane’ (2018). “We hebben 50 miljoen bij elkaar om de komende 5 jaar te investeren in een tiental bedrijven. We richten ons op groeibedrijven waarvan de oprichter of CEO een vrouw is.”

Straf trio: “We vullen elkaar perfect aan. Conny is begeesterend en kan de visie enthousiast overbrengen. Eline is perfectionistisch gedetailleerd, een dossiervreter. Muriel zit daar tussenin met een hands on aanpak in het veld.”

‘Het feit dat de beslissingen in de financiële wereld voor 94% door mannen worden genomen, en dat het old boys network vooral andere mannen steunt… Het is te gek voor woorden’

Kantelmoment: “Conny zat in de jury van het Vier-programma De Leeuwenkuil en merkte dat dames met hun idee sneller op haar afstapten dan op een mannelijk jurylid. Er was daar blijkbaar een drempel. Toen we over die kloof tussen mannelijke investeerders en vrouwelijke ondernemers begonnen te praten en lezen, groeide de verontwaardiging. De vaststelling dat bedrijven met vrouwen aan het hoofd het financieel beter doen, en dat er toch procentsgewijs veel minder geld in wordt geïnvesteerd. Het feit dat de beslissingen in de financiële wereld voor 94% door mannen worden genomen, en dat het old boys network vooral andere mannen steunt… Het is te gek voor woorden. Maar wij brengen daar verandering in.”

Mannen & plannen: “Mannen presenteren hun zakenplan en zeggen: ‘Uit projecties blijkt dat we het eerste jaar afsluiten met vijf miljoen.’ Vrouwen zijn bescheiden en zeggen: ‘We gaan er alles aan doen om een miljoen te halen.’ Daarom lijkt het – zeker in mannenoren – of vrouwen onzeker zijn, maar ze zijn gewoon realistisch. De cijfers die ze vooropstellen, maken ze ook waar. Vrouwen krijgen op een financieel gesprek ook heel andere vragen dan mannen. Van ‘Heb je de risico’s goed ingeschat?’ en ‘Is dat resultaat wel haalbaar?’ tot het clichématige ‘Kun je de CEO-functie combineren met de zorg voor de kinderen?’ Wij stellen andere vragen.”

‘Vrouwen krijgen op een financieel gesprek ook heel andere vragen dan mannen’

You Tarzan: “Jane is inderdaad de slimme dame achter de brute kracht, maar ze is nog zo veel andere dingen. Iedereen heeft een Jane in zich. Conny is een Jeanne d’Arc, ze trekt graag ten strijde. Eline is een Jaine Kim, een Koreaanse professionele klimster voor wie geen muur te hoog is. Muriel is Jane Campion, een artistieke survivor in een mannenwereld. Samen zijn we allemaal Jane. We are Jane, een community. Jane is ook een perfecte conversatie-opener. Onze naam lokt bij iedereen een reactie uit.”

Gouden raad: “Meer doen, minder denken. Vrouwen hebben de neiging te overanalyseren en te twijfelen. ‘Zal ik dat wel kunnen?’ is echt een typisch vrouwelijke overweging. Mannen vliegen er gewoon in, desnoods zonder kennis.”

wearejane.be

Lees meer:

Tekst: Lene Kemps, Beeld: Liesbet Peremans