Hoe begin je aan een nieuw samengesteld gezin?

Steve Brouwers

Heb jij een nieuw samengesteld gezin? Je bent zeker niet alleen. Ongeveer 1 op 4 gezinnen in Vlaanderen is het. Toch is het niet eenvoudig, want twee derde van de gezinnen gaat binnen de 3 jaar opnieuw uit elkaar. Het is dus hard werken, en dat weet Steve Brouwers maar al te goed. Hij is papa van 2 kinderen en heeft 2 pluskinderen. In zijn boek ‘Bijna alles wat je moet weten over nieuw samengestelde gezinnen, kort samengevat’, leert hij je hoe je het allemaal aanpakt. Aan Feeling verklapt hij 3 dagen lang zijn gouden tips voor nieuw samengestelde gezinnen. 

5 tips om aan een nieuw samengesteld gezin te beginnen

1. Neem de tijd

Scheiden is een rouwproces. Geef jezelf en je kinderen de tijd om alles een plaats te geven. Je verliest de toekomst zoals je die bewust of onbewust voor ogen had. Je hele leven staat op z’n kop en zal nooit meer hetzelfde worden. Natuurlijk betekent dit dat je waarschijnlijk opnieuw verliefd zal worden en een nieuwe relatie zal vinden, gaat samenwonen en misschien weer gaat hertrouwen. Maar herbeginnen is niet makkelijk. Je staat immers al verder in het leven, je kent jezelf en je beperkingen en sterktes beter. Wanneer je aan een nieuwe relatie begint, zal je rekening moeten houden met meer dan alleen jezelf, het gaat ook om je kinderen, je carrière en je huis. Neem dus voldoende tijd voordat je je in een volgend avontuur stort.

2. Leer uit je vorige relatie

Sta stil bij waarom je vorige relatie is stukgelopen en leer eruit. Maak dezelfde fouten niet opnieuw. Wanneer je gewoon verder gaat met wat je deed, zal je dezelfde problemen tegenkomen als in je vorige relatie. Wat deed je goed en wat niet? Ga vooruit. Denk na over wat je wil en vooral over hoe je het anders wil. Begin bij jezelf, denk na over wat je kan veranderen aan hoe je in het leven en in een relatie staat. Focus niet op de andere en blijf niet steken in kwaadheid. Je moet verder met jezelf.

3. Zorg dat je tuin is opgeruimd voor je aan een nieuwe relatie begint

Maak goede afspraken met de vader of moeder van je kinderen over alle regelingen rond de kinderen. De wissel van de week, de rekeningen, de kleren, de vrijetijdsbestedingen…. Hoe beter je hier duidelijke grenzen aangeeft, hoe makkelijker dit in een volgende relatie zal werken. Je kan een ouderschapsplan opstellen. Dit is een document waarin ouders afspraken over de uitoefening van hun ouderschap vastleggen. Een hele reeks vragen komen hier aan bod: hoe verdelen bede ouders de zorg- en opvoedingstaken? Hoe ziet de omgangsregeling eruit? Hoe informeren de ouders elkaar over belangrijke zaken die de kinderen aangaat? Hoe verdelen ze de kosten met betrekking tot de kinderen? Als daar duidelijkheid over is, kunnen jullie makkelijk verdergaan.

4. Maak goede afspraken met je nieuwe partner

Het is belangrijk om bewust een aantal zaken met je nieuwe partner te bespreken. Allebei hebben jullie je geschiedenis en jullie willen er samen sterker uitkomen. Ga daarom samenzitten tijdens een formeel moment, maak een afspraak, neem de tijd om jouw visie en zijn of haar standpunt tegenover jullie relatie grondig te bespreken. Dit klinkt misschien rationeel en kil, maar je moet hier bewust mee omgaan. Zo weet je waar je aan begint en wat je van elkaar kan verwachten. Dit is natuurlijk een proces dat evolueert, maar zo heb je de meeste dingen uitgesproken. Als je er dan later in je relatie mee geconfronteerd wordt, kom je niet voor verrassingen te staan. En hoe hard het  ook klinkt: op deze manier kan je voor jezelf ook uitmaken of je de stap wil zetten naar die nieuwe relatie in het nieuw samengesteld gezin. Een handig hulpmiddel is de weet-waar-je-aan-begint-checklist.

De weet-waar-je-aan-begint-checklist

  • Wat verwacht je van een relatie?
  • Wat verwacht je en heb je nodig van je partner?
  • Wil je nog kinderen?
  • Wil je samenwonen en waar? Bij jou, bij hem of iets nieuw?
  • Wil je een gezamenlijke rekening?
  • Wil je alle tijd samen doorbrengen of ook apart dingen doen?
  • Wat is je visie op opvoeding?
  • Wat zijn je waarden en normen?
  • Wat is je balans tussen carrière en familieleven?
  • Wil je nog trouwen?
  • Wat is de rol van of de relatie met de vader of moeder van de kinderen?
  • Waar zie je het nieuw samengesteld gezin binnen tien jaar?

Meer artikels met tips voor de kids:

Partner Content

Gesponsorde content